Цацаров: В европейския доклад за прокуратурата има вредни препоръки

3496
Цацаров: В европейския доклад за прокуратурата има вредни препоръки
Снимка: БГНЕС

В доклада за Прокуратурата има препоръки в посока, която за нас би била голяма крачка назад - засилени правомощия на административните ръководители. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във връзка с доклада за функционалното състояние на българската прокуратура, подготвян от европейски обвинители, предаде Фокус.

"По отношение на устройството на прокуратурата се виждат препоръки, които са свързани с една посока, която за нас би била доста голяма крачка назад. Знаете, че от времето на утвърждаване на стратегията, през проектите на закони за съдебна власт, до настоящия момент, общо взето сме в посока на т. нар. децентрализация. Има препоръки, които са свързани със засилени правомощия на административните ръководители, включително и при решаване на досъдебните производства и на засилени правомощия включително и на главния прокурор - нещо, което за нас поставя въпроси, които трудно можем да приемем", заяви главният прокурор.

По думите му докладът е получен в 14.00 часа и най-късно до 17.30 на сайта на институцията ще бъде публикуван пълният текст на доклада на български език и позицията на прокуратура.

"В момента сме в процес на проучване на доклада. По част от нещата съм доволен, част от нещата не са такива, каквито аз очаквам. Докладът е в много посоки. Максимално обективен. На практика така, както и докъдето съм стигнал в неговото четене, експертите са подходили като пакет от препоръки. Те самите го уточняват, че такъв. Адресират го не само да прокуратурата, а до всички български власти, включително и парламента. Там има препоръки за промяна в законодателството и отпадане на депутатския имунитет", каза още Сотир Цацаров.

Докладът, подготвян от европейски експерти за състоянието на Прокуратурата е самостоятелен и не е обвързан с механизма за сътрудничество и проверка. Това каза Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София във връзка с доклада за функционалното състояние на българската прокуратура, подготвян от европейски експерти през тази година“. „Не съм го чел. Единствено, което е, че ние сме участвали само в събирането от тази група от експерти“, обясни Златев.

Вигенин сезира Цацаров за корупционна схема в МВнР за над половин милион лева

Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за корупционна схема в МВнР за над поло...

На въпрос ясно ли е какво трябва да последва от този доклад, освен да даде диагноза Златев заяви: „Българските власти, тези, които се обърнаха към службата за подпомагане на структурни реформи в България, с молба да се окаже техническа помощ в тази област. Оттам насетне те трябва да решат какво да правят, какви да са следващите стъпки. Ние като институция, като ЕК няма какво да кажем“.

Във връзка с това дали този доклад ще бъде оценяван през доклада, който трябва да е готов през януари, Огнян Златев поясни: „Не. Докладът е самостоятелен и се изготвя от съвсем друга служба“.

„Идеята беше докладът да е абсолютно независим и да се направи от независими експерти. Тоест нашата задача беше само ние да спомогнем за формирането на тази експертна група от прокурори – нищо повече“, допълни Златев.

„Доколкото знам експертите са видели с доста голям кръг от хората, които имат отношение по темата – над 200 души, доколкото знам, всякакви представители от съдебната система, НОП-та, журналисти, покрит е голям кръг от хора", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика