Цачева: Това е най-позитивният доклад, който сме имали

1157
Цачева: Това е най-позитивният доклад, който сме имали
Снимка: БГНЕС

Това е най-позитивният доклад, който сме имали по механизма за сътрудничество и оценка. Това, което да първи път се постига е, че липсват нови препоръки в настоящия годишен доклад.

Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на брифинг в Министерски съвет по повод доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка.

ЕК: Не можем да заключим, че която и да е препоръка за борбата с корупцията е изпълнена

България ще остане обект на наблюдение от страна на Европейската комисия в областта на борбата с корупцията, организираната престъпност...

„Като цяло тонът на доклада е изключително позитивен. Обективно и коректно са посочени изпълненията по всички 17 препоръки. Няма нито една препоръка, по която да не се работи, но коректно е отчетено, че част от изпълнението им все още е в процес на реализиране“, отбеляза министър Цачева.

По думите й в заключението на доклада е посочено, че сътрудничеството между Европейската комисия и българските власти ще продължи, но има възможност, ако докладът през следващата година отчете задоволителен напредък, това да бъде основание за отпадането му в края на 2018 - началото на 2019 година.

Министър Цачева отрече обвиненията на БСП, че правителството се опитва да отклони вниманието от доклада с готвените промени в Конституцията за приватизационните сделки.

„Считам, че това е най-позитивният доклад, който сме имали по механизма за сътрудничество и оценка. Категорично не споделям квалификацията, дадена от г-жа Нинова. Нямаме нужда от такова отвличане на вниманието, а обратно – аз призовавам всеки един да изчете доклада коректно, за да се увери сам за позитивните констатации и позитивния му тон“, заяви министър Цачева.

Това, което да първи път се постига е, че липсват нови препоръки в настоящия годишен доклад, допълни Цачева, цитирана от Фокус.

Цачева е оптимист, че България ще изпълни всички 17 препоръки за реформи

Министърът на правосъдието Цецка Цачева изрази оптимизъм, че до следващия доклад на Европейската комисия през декември, България ще изп...

„Аз съм изненадана от доброто познаване на Европейската комисия на фактите по изпълнение на препоръките, благодарение на двете мисии, които бяха у нас. Ние сме били изключително открити и диалогични с представителите на мисията, като сме предоставили коректно свършеното от нас до момента“, допълни министър Цачева, като отбеляза, че през последните месеци от страна на правителството, Министерството на правосъдието и вицепремиера по правосъдната реформа Екатерина Захариева са били извършени не малко конкретни стъпки и действия.

„Аз съм удовлетворена от оценката, която е дадена, защото тя е обективна и по никакъв начин не спекулира с това, че предстои председателство на България на Съвета на ЕС“, заяви още министър Цачева.

По думите й ЕК отчита обективно постигнатите положителни резултати, като в доклада са направени ясни и недвусмислени оценки и редица позитивни констатации. „Докладът дава множество положителни оценки, както за работата на настоящото правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната“, подчерта тя, като допълни, че това в особена степен се отнася за изградената институционална структура и резултатите от дейността на специализираните органи в борбата с организирана престъпност.

По думите й в доклада е отчетен напредък по всички 17 препоръки, отправени с предходния доклад през януари. „Ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателно изпълнение на 17-те препоръки“, отбеляза министър Цачева.

Тя допълни, че правителството изцяло подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за ЕС.

10 години по-късно - България е изпълнила 23% от европейското понятие за правосъдие

Само 4 от общо 17 препоръки на Европейската комисия относно върховенството на закона са изпълнени от България, откакто стана член на ЕС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика