„Червен” конгрес на 27 юли и избор на нов лидер на БСП предложи Станишев

27796
„Червен” конгрес на 27 юли и избор на нов лидер на БСП предложи Станишев
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев предложи на 27 юли да се проведе конгрес на левицата, на който да бъде обсъдена кандидатура за нов председател на партията. Също така тогава трябва да бъде дискутирана платформата на БСП за предстоящите избори, предаде БГНЕС.

На провеждащия се днес пленум на левицата Станошев заяви, че не отстъпва, за да седне нито на първия, нито на последния ред. "Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие", каза той.

Какво ще се случи на пленума на БСП днес?

Днес на "Позитано" 20 ще се проведе Национлния пленум на БСП. Заседанието бе планирано за по-ранна дата, но впоследствие отложено зара...

"Имам самочувствието, че съм направил много за пътя на БСП – заедно с мнозина от вас отстоявахме БСП като партия, отстоявахме позиции, водихме битките и в управлението, и в опозиция. Днес БСП е фактор в европейската лява политика. Има силна младежка организация. Има подготвени и калени хора. Има и енергията да се променя и развива. Аз се гордея с това", добави той.

Станишев осъди споровете вътре в самата партия. "Няма как да убедим хората, че ние сме чистата партия, че работим за тях и държавата, докато всички гледат как при нас тече омерзителна, грозна борба за постове и влияние, изродена до личностно унищожение", посочи той. По думите му членовете на левицата са започнали да се превръщат в индивиди, за които най-важно е да се докопат до щаба. 

Станишев заяви, че е бил "жестоко и несправедливо" атакуван вътре в партията. "Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ. Не е ли така? Това нормално ли е? Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС?", заяви лидерът на столетницата.

Според него БСП е подходила отговорно и принципно към изборите миналата година и целенасочено е следвала програмата си, докато е била на власт, но не е направила достатъчно публични коалиционните си преговори.

"Предложих избори през юли, за да не тласнем страната в криза и политическо безвремие. Герб и ДПС отказаха. Всички видяхме какво последва. Преди малко ви информирах за напрежението в банковия сектор. То възникна неочаквано. Но беше съзнателно използвано, за да предизвика, изкуствена политическа и финансова криза, която да срине държавата, реалната икономика и спестяванията на хората. Вината трябваше да бъде стоварена върху БСП", каза още Станишев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com