Четин Казак повежда наша делегация към НАТО

57706
Четин Казак повежда наша делегация към НАТО

Постоянна делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО избраха депутатите днес. За председател на делегацията беше избран народният представител от ПГ на ДПС Четин Казак. Членове на делегацията от ПГ на ГЕРБ ще са Доброслав Димитров, Валентин Радев и Пламен Манушев. Депутатът от ПГ на Коалиция за България Спас Панчев е заместник-председател, Таско Ерменков от Коалиция за България е член на делегацията.

И това гласуване обаче не мина без скандал и напрежение.

Депутатите от ГЕРБ днес отново напуснаха пленарната зала, след като управляващите отказаха да изберат техен представител за председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО. ГЕРБ предложиха за шеф на делегацията Доброслав Димитров.

От опозицията предложиха председателското място да бъде на ротационен принцип. От ДПС обаче ги обвиниха, че нямат права върху тази делегация, защото нямат никаква заслуга за членството на България в НАТО.

„ДПС има исторически и съществени заслуги за членството на България в НАТО и затова ще бъде избран председател на тази парламентарна делегация от ДПС. Без да се нарушава по никакъв начин принципа, че подаваме ръка за едно сътрудничество", заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„Явно започнахме отново с тези заслуги, както едно време беше с активните борци. Ако имате заслуги, вие най-големи заслуги имате в тайните служби. Това означава, че трябва да пратите шеф на ЦРУ", каза в отговор Красимир Велчев от ГЕРБ.

След скандала от ГЕРБ поискаха поименна проверка на народните представители в НС, след което повечето техни депутати излязоха от залата. Оказа се обаче, че има кворум от 124 народни представители от БСП, ДПС, "Атака", както и трима от ГЕРБ и заседанието продължи.

Така за председател на делегацията в НАТО беше избран Четин Казак.

От най-голямата парламентарна група нищо не зависи в тази зала, коментира пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. „Трябва да има нещо градивно, да има консенсус по определени въпроси. В тези комисии ние никъде нямаме председателско място, имаме едно заместник-председателско място", обясни той във връзка със спора в залата и добави: „В тази комисия, където ГЕРБ има трима членове, БСП двама и ДПС един, не искат да имаме никакъв представител в ръководството. Това е извън всякакъв демократичен и парламентарен коментар".

По думите му искането за поименна проверка не е отмъщение. „Това отново е политически приом, тъй като виждаме, че нищо не можем да направим. От най-голямата парламентарна група нищо не зависи в тази зала. Не може на принципа на пазарлъци и уговорки всичко да е решено предварително", обясни Велчев.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров днес беше избран за председател на делегацията в Интерпарламентарната асамблея по православие.

От ГЕРБ изразиха недоволство, че нямат председателско място в нито една делегация и заявиха, че според тях има договорка между БСП, ДПС и "Атака".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика