ЦИК решава как ще гласуват карантинираните

2153
ЦИК решава как ще гласуват карантинираните
Снимка: БГНЕС

ЦИК решава как ще гласуват гражданите под карантина. На среща от изборната комисия са поканили здравния министър Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според правилата лице под карантина, може да подаде заявление за гласуване в подвижна секция между 1 и 14 ноември. От ЦИК уверяват, че има готовност за сформиране на допълнителни комисии при ръст на заразените.

Ето какви бяха правилата при предишните избори 

Избирателите под карантина или изолация гласуват с подвижна избирателна кутия при спазване на всички противоепидемични мерки и предварителна заявка в секции, различни от тези, в които гласуват избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в изборно помещение. Ако избирател е едновременно под карантина/изолация и е с трайно увреждане, гласува в секция за карантинирани.

Секция за карантинирани се образува на територията на всяко населено място, ако до три (3) дни преди изборния ден са подадени не по-малко от 10 заявления. Те се изпращат или подават чрез пълномощник до съответния кмет в срок от 10 дни преди изборния ден до изборния ден включително. В първия случай се подават електронно чрез сайта на ЦИК или общината. Не се изисква електронен подпис. Заявка може да се направи и по телефона. Заявление чрез пълномощник трябва да е подписано саморъчно, а пълномощното може да е в свободен текст и изпратено по пощата или по факс.

ЦИК пусна симулатор за машинно гласуване на изборите 2 в 1

Симулатор на машинното гласуване качи Централната избирателна комисия на сайта си. Чрез него всеки може да се упражни и да "гласува" ст...

Кметът на общината образува секциите с подвижна избирателна кутия със заповед, която издава не по-късно от 3 дни преди изборния ден. Тя се закача на видно място в общината и се публикува в сайта й. В община с няколко населени места може да има секции за карантинирани във всяко населено място, стига да има минимум 10 заявления за всяко от тях. Ако има подадени заявления за различни населени места, но те са под 10 бр. за едно, се образува една секция за територията на общината.

В градовете с районно деление секциите за карантинирани се образуват по идентичен начин - със заповед на кмета или негов заместник, съответно кмет на район за административен район. Те могат да обхващат територията на повече от един административен район в рамките на многомандатния изборен район (МИР).

В секция за карантинирани има не по-малко от трима членове на секционната комисия. Тя се назначава от РИК не по-късно от два дни преди изборния ден въз основа на предложенията на кмета и на партиите и коалициите. След вписването на карантинираните избиратели и тези под изолация в отделен избирателен списък, те се заличават от този по адресна регистрация.

Ако дадено заявление е подадено след предаване на списъка за гласуване на подвижната секционна избирателна комисия, съответният избирател гласува, като се дописва в допълнителната страница на списъка и подава пред СИК декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. На членовете на секциите се осигуряват предпазни средства за сметка на държавния бюджет от общинските администрации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика