ЦИК установи кандидат депутати с регистрация в над 2 различни листи

4264
ЦИК установи кандидат депутати с регистрация в над 2 различни листи
Снимка: Thinkstock

Предстоящите парламентарни избори не правят изключение и предишните и сега бяха открити кандидати, които се опитват да увеличат шансовете си като се регистрират в повече от две листи, съобщи в. Сега.

По принцип Изборният кодекс позволява на всеки претендент за Народното събрание да се състезава в най-много два избирателни района. Тази практика често бива критикувана, тъй като се използва от политическите сили, за да си осигурят нечестно предимство. Първо, партиите и коалициите разполагат най-важните си кандидати в два района, за да бъде сигурно, че точно те ще влязат в Народното събрание. Второ, популярни кандидати се разполагат в даден район, за да привлекат повече гласоподаватели, след което се отказват от спечеленото място и така облагодетелстват следващите в листата – които вероятно щяха да спечелят по-малко гласове без популярния си съпартиец.

Политически трикове

Стратегиите с преместване в други листи не са забранени от закона. Някои обаче съвсем безцеремонно си позволяват да се кандидатират в повече от два района. Такъв е случаят например с Милка Кирилова Петрова, която е издигната от партията „Русофили за възраждане на отечеството” в цели четири района – Велико Търново, Враца, Габрово и 24-и район – София. Във всички посочени места Петрова е била регистрирана от местните районни избирателни комисии. При съпоставката на листите в Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче случаят е хванат.

Какво казва законът

В такива случаи единственото, което може да се направи, е да се обявят за недействителни две от листите, с които кандидатът участва. Според закона действителни са първите две по време регистрации – в случая Велико Търново и Габрово. Това означава, че Петрова спокойно ще се яви на избори – няма да има никакви санкции нито за нея, нито за партията, която я подкрепя. Просто Изборният кодекс не предвижда такива, а законотворците така и досега не са адресирали проблема.

Всъщност, по начина, по който е написан законовият текст, той дори не третира подобни случаи като нарушение. В разпоредбата се определя кои са действителните и кои са недействителните регистрации, и толкова. Даже се предвижда същият подход, ако кандидатът е бил издигнат от повече от една партия, коалиция или инициативен комитет.

От Луна през Йоло Денев та до Румен Радев - всички вземат държавни пари за медии

Предизборната кампания ще се плаща не само от участниците във вота "2 в 1", но и от данъкоплатците. Това е така, тъй като партиите, коа...

Има и други случаи

От ЦИК са открили четирима други кандидати в същото положение. Само че те са се регистрирали в по три листи.

Става въпрос за Лиляна Петрова Калчева, издигната от партия „Правото” в Благоевград, 23-и район – София и 24-и район – София; Андрей Маринов Маринов от „Национално обединение на десницата” , номиниран във Велико Търново, 23-и район – София и 24-и район – София; Деян Валентинов Митев от партия „Воля” на Веселин Марешки, който е регистриран във Враца, Монтана и Плевен; Християна Живкова Иванова от коалиция „Патриотичен фронт”, в основата на която стои НФСБ на Валери Симеонов, която е искала да се състезава едновременно в Добрич, Силистра и 25-и район – София.

И четиримата бяха лишени от по една регистрация, но отиват на изборите с останалите две.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика