ЦИК забрани и втората книга на "Телеграф"

6277
ЦИК забрани и втората книга на "Телеграф"
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия забрани разпространението на книга, продавана като притурка на вестник "Телеграф", със заглавие "Маските на задкулисието".

ЦИК смята, "че в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ", както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Белев и др."

ЦИК глоби "Телеграф" заради книга срещу Христо Иванов, спря и самата книга

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да спре разпространението на книгата на "Телеграф" ЕООД "Крадци на демокрация. Те огр...

ЦИК ще състави акт за установеното нарушение на управителя на "Телеграф" ЕООД, което може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Решението на ЦИК е по жалба на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ" и от Христо Иванов в качеството му на кандидат за народен представител. В жалбата се казва, че чрез публикациите в книгата издателят "Телеграф" ЕООД и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му кандидат за народен представител Делян Славчев Пеевски са нарушили правилата за водене на предизборна кампания.

ЦИК смята, че притурката не представлява агитационен материал, тъй като не съдържа конкретни призиви за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет, а и се съдържа "информация за лица, които не са кандидати за народни представители в предстоящите избори".

От "Да, България" се опитаха да спрат от излизане книгата предварително, но не успяха заради липса на мнозинство в Централната избирателна комисия на заседанието им в неделя.

Христо Иванов: Пеевски е разбрал, че ще влезем в парламента и се страхува

Делян Пеевски е похарчил най-малко три пъти повече за компромати срещу „Да България”, отколкото е бюджетът на формацията за...

"Видно от съдържанието на книгата е, че в отделни нейни части се коментират лица, регистрирани като кандидати за народни представители в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. С коментарите се цели да се направят внушения във вреда на тези кандидати по начин, който е недопустим в условията на предизборна кампания. На стр. 67 под снимката на Трайчо Трайков – кандидат за народен представител, е записано, че същият може да отнесе до 12 г. затвор за аферата с EVN, на стр. 210 под снимката на Антоанета Цонева е описано, че тя е "сивият кардинал" в "Дай България", на стр. 211 под снимката на Тома Белев е записано, че същият е "зеленият октопод", който прави опит за политическа кариера, а Христо Иванов е наречен "грантовият барон". В притурката са коментирани и кандидатите за депутати, като например Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Асен Агов и други, като коментарите са в смисъла и духа на заглавието на предговора на книгата, а именно "Партии на мафията", и целят да се направят внушения в този смисъл. На корицата на книгата са публикувани снимки на някои от кандидатите за народни представители под формата на фотоколажи – изобразени са като маски, чрез които кандидатите са представени в негативна светлина. Именно с тези фотоколажи и коментари във вреда на определени кандидати за народни представители от партии и коалиции се засягат доброто име, честта и достойнството им по начин, несъвместим с моралните норми", пише в днешното решение на ЦИК за "Маските на задкулисието".

Миналата седмица в разпространителната мрежа заедно с в. "Телеграф" и "Монитор" се предлагаше и друга безплатна книга - "Крадци на демокрация". Тя бе санкционирана от ЦИК отново след жалба на "Да, България". Комисията забрани разпространението на "Крадци на демокрация", но едва след като по-голямата част от тиража й вече бе изчерпан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com