X
 
 

Цонев обещава ДПС да пита Дончев за киберсигурността, пита за папката за "Биволъ", но не и за папката "QNEQNEV"

3739 1
photo of Цонев обещава ДПС да пита Дончев за киберсигурността, пита за папката за "Биволъ", но не и за папката "QNEQNEV"
Снимка: БГНЕС
Наблюдаваме една много бърза реакция на изпълнителната власт, на разследващите органи, което не е много характерно за България. Заслужават похвала – а от ДПС ще предприемем серия от политически консултации в парламента след завършване на процесуалните действия. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Цонев подчерта, че данните от НАП не са опазени качествено и затова ДПС ще питат вицепремиера Томислав Дончев, като отговорен за електронното правителство. Депутатът обяви, че в партията му с изненада разбрали, че Дончев прехвърлил отговорността на друг вицепремиер – наследничката на Валери Симеонов Марияна Тодорова, "тъй като при нея имало свободни компетентности". При Дончев всички компетентности ли са заети, иронично попита Цонев.

Адвокатът на обвинения за хакерската атака на НАП обвини ГДБОП, че топи клиента му и TAD Group

Това, което знам, е, че разследването е прехвърлено на Специализираната прокуратура. Явно се правят опити да се повдигне обвинение за о...

"България е незащитен двор и съответните длъжностни лица ще трябва да понесат своята отговорност", подчерта народният представител и добави, че ДПС ще пита за какво се харчат милиони и милиарди за киберсигурност в държавата.

Същевременно известният с прякора си Ментата депутат заяви, че ако действително има папка "Търсене за Bivol", става въпрос за поръчка и кой какво търси. Водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев обаче не зададе въпрос относно папката QNEQNEV, която излезе в първоначално разпространените публично хакнати данни от НАП и защо има такава папка, кой обслужва тя. За сметка на това Цонев обясни, че "към г-н Пеевски непрекъснато има атаки към една разградска групичка", след като беше попитан защо точно по ЕГН на Пеевски, Бойко Борисов и Сотир Цацаров е имало търсения.

Цонев обаче не пропусна да каже как "т.нар. дясно" си позволило да е най-шумно по темата, след като на последните парламентарни избори били получили ролята "да почиват" извън парламента. "Защо е тази яростна атака – във връзка с това, че техните лидери са подсъдими ли", продължи Цонев и застъпи тезата на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че Лаура Кьовеши била единствен кандидат за ръководител на европейската прокуратура, като попита защо десните не казвали нищо за това, а атакували Иван Гешев, че е единствен кандидат за нов главен прокурор. Припомняме, че това не е вярно - французинът Жан-Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер са нейни опоненти.

"Скандал няма да има, ако изберем Христо Иванов или някой от разградското дясно", каза още Цонев относно процедурата за избор на нов главен прокурор. "Интересува ни да не се нагнетява политическо напрежение от партии, на които обществото не дава доверие", добави депутатът.

Арестуван е директор на TAD Group - фирмата, в която работи обвиненият за хакерската атака срещу НАП

Търговският директор на TAD Group - компанията, където работи обвинения за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, също е бил арест...

F-16 и машинното гласуване

Цонев подчерта, че изборът на самолета не може да е същинска обществена поръчка, защото говорим и за националната сигурност. А що се отнася до машинното гласуване, депутатът даде подкрепа и заяви, че има съпротива, защото има манипулации и "2/3 от протоколите" били задрасквани, коригирани, поправяни и приличали на бакалски тефтери. Затова предлагаме ДАНС да прави одит на машините, държавен орган да ги сертифицира, държавата да произведе машини, не да ги наема. За нас не е фетиш машинното броене, каза Цонев и уточни, че "човешки ръчички" трябвало да броят. "Държавата умишлено саботира машинното гласуване, за да го премахне", убеден е Цонев, но не каза, че това се прави, за да се нагласяват изборите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално