Цветан Цветанов иска да не хулим политиците, но не знае какво точно е депутат

3596
Цветан Цветанов иска да не хулим политиците, но не знае какво точно е депутат
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

По повод ултиматума на БСП, отправен вчера, че ще се върнат в парламента, ако Цветанов изобщо напусне политиката, вече бившият депутат и бивш председател на парламентарната група на ГЕРБ, но настоящ зам.-председател на партията и председател на предизборния ѝ щаб се защити, изтъквайки пред журналисти в парламента, че е добър организатор и живата връзка на хората за решаването на проблемите им.

"И вчера чух от Корнелия Нинова и Крум Зарков куп неща за мен какво се случва, какво се прави. Аз съм един нормален човек, но един работоспособен човек. И това, че правя много добре организацията и разговорите и диалога, който имам със структурите, това е реална връзка и тя е постоянена през целия период – не само в изборния месец, а в целия период след изборите, преди изборите и между изборите. И точно затова аз съм една жива връзка на това, което хората споделят като проблем. Търся начин да решим тези проблеми и колкото по-високо е нивото на един политик, толкова повече са възможностите да можеш да помогнеш на хората", каза Цветанов.

Очаквано: Приеха оставката на Цветанов заради имотния скандал

Парламентът прекрати пълномощията на Цветан Цветанов като депутат. С това Цветанов вече не е и председател на парламентарната група на ...

По адрес на Нинова и Зарков каза, че изпитва уважение и към тях, "въпреки тази омраза, която имат те към ГЕРБ" и подчерта, че с омраза политика не се прави.

"Ако оставиш нещата случайността да ти ги определя, мисля, че те са в грешната посока, защото аз бих могъл да задам въпроса как може човек с повдигнато обвинение за пране на пари да оглавява листата на БСП", добави Цветанов, визирайки Елена Йончева. Когато се зададе въпрос по тази тема, те казват, че това е борецът за справедливост и за свобода, добави Цветанов и настоя: "Нека да оставим компетентните органи. Презумцията за невинност е ключова и е важна".

Той изрази и недоумение от упреците към него по повод Апартаментгейт. "Обвиненията, които вчера бяха отправени към мен, не знам на каква база се базират, защото и днес мога да кажа, че не съм извършил никакво престъпление. И днес мога да кажа, понеже виждам, че има и публикации и анализи, които се правят – всъщност се оказва, че това, което аз съм доплатил, тази разлика, всъщност се оказва, че стойността е доста по-висока от това, което беше тиражирано и облъчено в публичното пространство", заяви Цветанов.

Но както се казва - лошата новина и една лъжа или спекулация, повторена сто пъти, тя вече става реалност и става нещо, което хората го приемат като истина, коментира той и поясни оставката си: "Точно затова направих това, което беше най-важно тежко решение, но смятам, че това е правилното, защото не трябва да се хулят политиците.

Досега като народен представител, винаги понасяхме много негативи от това, че винаги казват "политиците или депутатите са лоша работа", оплака се Цветанов пред журналистите в парламента след прощалните му срещи с парламентарните групи. "Така или иначе сме парламентарна република и във всичките тези 140 години български парламент политиците са работили само и единствено в интерес на държавата", изтъкна той.

Нинова: Цветанов трябва да напусне политиката, за да се върнем в парламента

Оставките в ГЕРБ са политически фалш, те са опит да се потуши скандала ("Апартаментгейт", б.р.), заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в...

И от тази гледна точка, продължи Цветанов – "поне днес мога да защитавам вече депутатите за това, че „депутат“ не е мръсна дума. Депутат е народен представител, който представлява своите избиратели и представлява своите многомандатни избирателни райони“.

Какво е "депутат" - според Конституцията, качена и на сайта на парламента: "Чл. 67. (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително".

"Много са нещата, които остават незабелязани от дейността, която върши народният представител, но когато прави своите приемни, когато се запознава с човешките проблеми, той прави всичко възможно да бъдат решени чрез институциите и осъществяването на парламентарен контрол върху изпълнителната власт", добави Цветанов, пледирайки за повече разбиране към политиците.

"Нека да бъдем малко по-обективни и малко да намалим това остро напрежение, което някои създават спрямо политиците и политическата класа", настоя още той.

Бившият депутат е убеден – "няма по-добро от това да има политически партии, а когато те са системни ще има прогнозируемост за процесите, които могат да се случат в държавата". Затова, продължи той – при днешното предизвикателство и пред предстоящите европейски избори ние искаме основните политически семейства, които са системни – и ЕНП, и Либерали, и ПЕС да постигнат много добър резултат, за да намерят този политически консенсус, който да е добър за Европа, в това число за България.

Апартаментгейт: Борисов защо не иска проверка за SMS-ите от Мирянови към Здравков?

"Купуването на апартаменти по данъчна оценка не е укриване на данъци, а е избягване на плащане на по-високи такси, тъй като таксите при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика