Нинова: Цветанов трябва да напусне политиката, за да се върнем в парламента

5475
Нинова: Цветанов трябва да напусне политиката, за да се върнем в парламента
Снимка: БГНЕС

Оставките в ГЕРБ са политически фалш, те са опит да се потуши скандала ("Апартаментгейт", б.р.), заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Плюс минус“ по Нова телевизия.

„Цветанов напуска парламента с тежки съмнения за политически рекет, лобистки закони, може би данъчни престъпления. В същото време остава лице на кампанията и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Това е политическо лицемерие“, заяви Нинова.

По думите ѝ единственият вариант БСП да прекрати бойкота си и да се върне в пленарната зала е ако Цветанов изцяло напусне политиката.

Тя отново разкритикува промените в Изборния кодекс, подкрепени от ГЕРБ, тъй като създават възможност за манипулации на предстоящите избори.

„ГЕРБ постигнаха „съвършенство“ – корупцията и нарушенията на изборните правила вече са заложени в закона. Това са лобистките закони, които се приемат – или в интерес на фирми, или в интерес на управляващите“, посочи лидерът на БСП.

„Законът трябва да е над всичко, да е принципен и да не е в услуга на една или друга партия. Затова и поискахме чрез закона да се смени Централната избирателна комисия (ЦИК). Това, което беше за ЦИК, важи и за Изборния кодекс. Става въпрос за върховенство на закона, независимо кой управлява и кой е в опозиция. Правилата трябва да са еднакви за всички“, обясни Нинова.

Тя отговори на атаката на ГЕРБ срещу водача на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева, която е разследвана за пране на пари, изтъквайки, че за разлика от Цветанов, Йончева не е била в управлението по време на периода, за който е обвиняема.

„Въпросът е, че има злоупотреба с власт. Докато управляваш, се възползваш от това и упражняваш политически рекет върху фирми. Вкарваш лобистки закони в полза на една фирма, докато управляваш“, посочи лидерът на БСП.

„Това е моделът на прехода – срастване между олигарси и политици. Олигарсите си поръчват закони, политиците им ги изпълняват. Леви и десни правят безпринципни съюзи. Всичко е дайте ние политическата класа да оцелеем, с народа да става каквото ще“, смята Нинова.

БСП: Цветанов напуска парламента, за да остане във властта

БСП смята оставката на Цветан Цветанов за абсолютно формална и израз на политически фалш, заяви заместник-председателят на парламентарн...

По думите ѝ БСП вече се противопоставя на статуквото, в което самата партия е участвала. „Те искат запазване на този модел, а ние осъзнаваме, че той трябва да се промени. Светът се движи, народите са уморени от тази несправедливост. Осъзнаваме, че това трябва да се промени. Това е основната ни битка“, посочи Нинова

„Ще има ли наказателно преследване за злоупотреби с финанси, данъчни престъпления, пране на пари или ще се отърват с тази оставка“, попита риторично опозиционният лидер.

Тя се усъмни безпристрастността на Антикорупционната комисия, която трябва да разследва замесените в скандала „Апартаментгейт“. „Как точно КПКОНПИ ще разследва г-н Цветанов и другите от ГЕРБ, след като самият ѝ председател е под съмнение, че има подобни имотни сделки?“, попита лидерът на БСП.

„Нямаме доверие в тази КПКОНПИ. Не може управляващо мнозинство, което и да е то, да си назначава комисията, която ще го проверява“, категорична бе Нинова.

Според нея за да се оправдаят, управляващите умишлено насочват дебата в посока „всички са маскари“.

За Борисов скандалът "Апартаментгейт" е приключен с оставките

Ако и другите партии действаха така, нямаше да има какво да си приказваме днес. Въпросът е решен – всички са напуснали държавните...

„Оставката се превърна в индулгенция. Не, трябва да се разследва и да се търси конкретна отговорност. Оставките имат смисъл, ако променят нещо и се вземе урок от това. От 10 години гледаме един и същ филм – корупционен скандал, оставка и се продължава постарому“, посочи опозиционният лидер.

Според нея нарушилите закона трябва да понесат наказателна отговорност. „Има ли някой наказан за това. Как искаме хората да ни повярват, като няма нито един наказан? Кога един политик ще влезе в затвора?“, попита риторично тя.

От европейски към парламентарни избори

За БСП залогът на европейските избори е и национален. „Наша победа над ГЕРБ означава оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори в България. Така че за нас двете неща са свързани“, заяви Нинова.

По нейно мнение Сергей Станишев не трябва да е в листата на БСП за евроизборите, а да остане само председател на Партията на европейските социалисти, тъй като му се налага да балансира между много интересите на много партии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика