Апартаментгейт: Грандиозен проект на "Артекс" тръгва чак след като ГЕРБ изрично променя закон

10471
Апартаментгейт: Грандиозен проект на "Артекс" тръгва чак след като ГЕРБ изрично променя закон
Снимка: БГНЕС

Скандалът "Апартаментгейт" все повече прилича на дълга корупционна верига. Разследване на Actualno.com установи, че има голяма вероятност облагите, с които Цветанов се е ползвал при сделката за апаратмента си (а именно, 4 пъти по-ниска цена от пазарната), да са свързани с друг проект на строителната фирма "Артекс"*. Става въпрос за може би най-грандиозния им: проектът "Златен век" - гигантска сграда точно срещу хотел "Маринела" в престижния столичен квартал "Лозенец". 

Оказва се, че Столична община (СО) си е променила мнението относно бъдещето на "Златен век" след сделката за апартамента на Цветанов и след законови промени, инициирани от ГЕРБ. Първоначално СО не презаверява разрешителното за строеж на "Златен век". Това се променя след тълкувателно писмо от регионалното министерство (МРРБ), подписано от зам.-регионалния министър Валентин Йовев и след законови промени, гласувани от 61 депутати на ГЕРБ, включително Цветан Цветанов. Това става ясно от отговорите на Столична община на изрични въпроси на Actualno.com по случая.

Ситуацията е скандална, защото по нея за нередности с разрешителното за строеж е подаден сигнал от Инициативен комитет "Лозенец" едновременно до Столична община, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, вицепремиера Томислав Дончев, регионалния министър по това време Николай Нанков, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните групи плюс омбудсмана Мая Манолова. Въпросният сигнал изрично е препратен от Цветан Цветанов до Столична община и столичния кмет Йорданка Фандъкова в качеството му на председател на парламентарна група, а няколко дни по-късно той завършва сделката за апартамента си с "Артекс" - на ул. "Латинка" в столичния квартал "Изток", в сградата "Къщата на буквите", която е и "Сграда на 2017 година".

Резултатът от препратения сигнал обаче е, че разрешителното на "Артекс" за строеж на "Златен век" е признато до 2020 година – след тълкувателното писмо на МРРБ, за което Инициативен комитет "Лозенец" е препратил получено от тях становище на новия регионален министър Петя Аврамова в началото на 2019 година, че въпросното писмо не е със задължителен характер. Това става с аргумент на МРРБ, че през 2010 година "Артекс" отваря строителната площадка на обекта, макар че самото разрешително е издадено през 2007 година! Според Инициативен комитет "Лозенец" "Артекс" почва да строи малко след като са минали 10 години от издаването на разрешителното – какъвто е срокът за обекти от категорията на "Златен век" съгласно промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) от 2017 година. Промените са гласувани главно с гласовете на депутатите от ГЕРБ (61 от 76 подкрепили депутати), като Цветан Цветанов също гласува „за“. Преди тази законова промяна срокът на разрешителни за строеж на обекти от категорията на "Златен век" е бил 5 години. Съгласно отговора на Столична община до Actualno.com, оттеглянето на искането за презаверяване на разрешителното за "Златен век" става на 3 февруари, 2017 година, а промените в ЗУТ са гласувани на 25 януари, 2017 година!

Искането за презаверяване е направено от фирма "Кристела" ООД, с управител Румен Марков, като това е второ такова искане. Първото е по времето, когато Петър Диков е главен архитект на София и е презаверено от него на 19 ноември, 2012 година. Именно по този повод, за първата презаверка, в интервю за Actualno.com, сегашният главен архитект Здравко Здравков каза следното: "Друг е въпросът как тази сграда е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, след като към 2007 година действа ЗУТ, където дори за ъгловите имоти имаше изискване за процент задължително озеленяване".

Институционално бездействие

Дотук сме получили няколко отговора на ДНСК относно разрешителното за строеж, уточни г-н Никола Вапцаров, представител на Инициативен комитет "Лозенец" пред Actualno.com. В последния отговор пише следното – че "консултантите (бел. ред. - на проекта "Златен век") отговарят за цялостта и законосъобразността на техническата документация", като под "консултантите" се разбират ЕТ "Славекс – Живко Димов" и "Стройконтрол инженеринг" ООД. По техните заключения били издадени заповеди от Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община за одобрение на техническата документация т.е. и на разрешителното за строеж. Според нас това представлява бездействие на ДНСК и затова подадохме жалба в Административния съд в София, но все още не е образувано дело, тъй като от съда ни казаха, че се запознават с документацията, добави Вапцаров пред Actualno.com.

На изричен въпрос на Actualno.com дали Инициативен комитет "Лозенец" съди "Артекс" заради строежа, отговорът на Вапцаров е, че няма как, защото гражданите не могат да бъдат конституирани като заинтересована страна точно заради липсата на помощ от институции като ДНСК.

Отворено писмо на Инициативен комитет "Лозенец"

Апартаментгейт: Граждани опитват да съдят ДНСК заради "Артекс"

Подали сме жалба в Административен съд София заради бездействието на институциите относно сигнала ни дали разрешителното за строеж на ф...

Предвид скандала "Апартаментгейт", ето какво написаха от сдружението, алармирало безуспешно вече години всички възможни държавни и общински институции:

"Продължаваме да считаме, че сградата се строи без валидно строително разрешение, тъй като то е изтекло през ноември 2017 година. Въпреки многобройните ни жалби и писма, ние срещнахме единствено напълно неадекватни, противоречиви и противозаконни обяснения от страна на ДНСК. Трябваше да се стигне до там, че да се засегне репутацията и доброто име на висши държавни служители, за да може да ни се обърне внимание на този изключително сериозен проблем.

Ние като граждани на София и жители на р-н Лозенец, очакваме от Вас, институциите единствено да вършите задълженията си по закон и Конституция – да защитавате закона и общественият интерес. Сега у нас се затвърждава впечатлението, че защитавате интереса на частна фирма, до толкова, че се внасят и приемат закони по поръчка, умишлено се бездейства и се влиза в съмнителни заменки. Все още вярваме, че имате силата и съвестта да ни докажете, че не е вярно, че сте корумпирани, че правите чадъри на фирми и се облагодетелствате от тези протекции.

Цветанов: Радев е флагман на компроматната война срещу мен, очаквам извинение

"Няма нищо, от което да се срамувам. Напълно съм убеден, че няма нищо незаконно около моите имоти. Плащанията са направени по банков пъ...

Затова ви призоваваме да поискате оставката на архитект Несторов (бел. ред. - ръководителят на ДНС), който с продължителното си бездействие успя не само да урони престижа и авторитета на поверената му администрация, но успя да въвлече в този скандал и Народното събрание, Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерство на Правосъдието и даже Министерството на младежта и спорта. Смятаме, че това бездействие граничи с престъпление по служба, но това оставяме на прокуратурата да прецени. Трябва ли да пострада и репутацията на цялото правителство, докато се намери куража да се изпълни закона?

В тази връзка, настояваме да бъде незабавно спрян строежа на улица Златен Рог №10, проекта да бъде преработен съгласно изискванията на актуалният Общ устройствен план на гр. София и височината му да бъде намалена до позволените 26 метра. Осъзнаваме, че искането ни звучи невероятно, но то е в рамките на действащия закон. Законността, правдата и честността винаги звучат невероятни на нечестните, корумпираните и недостойните. Докажете ни на нас, гражданите на Лозенец, че вие сте смелите и доблестните политици, които България заслужава и от които България има нужда.

* Собственик на компанията е арх. Пламен Мирянов - организатор на инициативата "Нашият дом е България", която нашумя след хорото в езерото Бъбрека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика