Главният архитект призна: Разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано

4587
Главният архитект призна: Разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано

Строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" може да се окаже без валидно разрешение. Това стана ясно от изказване на главния архитект на София Здравко Здравков.

По думите му ДНСК трябва да каже дали има валидно разрешение и в случай, че няма, според правилата незаконната част би трябвало да се премахне. Припомняме, че сградата трябва да е висока 98 метра, като първоначалният проект беше за 134 метра, после беше намален до 120 метра, а след преговори между "Артекс", Йорданка Фандъкова и Здравко Здравков беше постигната договорка за 98 метра, за която главният архитект говори в долното видео на Actualno.com (след 48-ма минута). В момента е издигнат скелет от поне 17 етажа, а от Инициативен комитет "Лозенец" се опитват да съдят ДНСК заради бездействие, но съдът все още не е прегледал документацията.

Председателят ѝ гласува "за" т.нар. поправка "Артекс", но партията на Кунева иска външна проверка на имуществото на депутати и министри

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" (ДБГ) призовава прокурори от Германия, Испания и Холандия да извършат независ...

Здравков обаче призна пред bTV, че разрешителното за строеж на "Златен век" не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 година. Главният архитект на София не можа да отговори на въпроса по какви правила строителството продължава и в момента.

Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни главният архитект.

Той потвърди, че е получавал SMS-и за натиск от семейство Мирянови, за което каза още в края на февруари 2018 година пред камерата на Actualno.com на обсъждане в квартал "Стрелбище" на друг скандален проект - 43-етажен небостъргач на НИКМИ на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", но отказа да ги покаже. Коментира също, че те не са единствените, които се опитват да му влияят.

Аврамова за неин заместник, пуснал строежа на "Артекс" в "Лозенец": Нямал е право да тълкува

Становището на зам.-министър Йовев няма правна стойност и то не може да бъде основание за нарушение на закона. Това заяви пред журналис...

Не стана ясно защо в документацията за строежа на „Златен век” се взема предвид позицията на заместник-регионалния министър Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър Петя Аврамова, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

Становището на зам.-министър Йовев няма правна стойност и то не може да бъде основание за нарушение на закона, заяви снощи пред журналисти в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

"Първо, зам.-министър Йовев няма никакви права да тълкува закон. Съгласно Закона за административните актове право да тълкува текстове от закона има само органа, който ги е издал. В случая това е Народното събрание. Писмото, което е подписал зам. -министър Йовев, е становище, а не тълкувателно становище, което се издава официално и дава правна стойност", категорична беше Аврамова пред репортер на Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София