X
 
 

Цветлин Йовчев: Спешно ни трябва държавна организация за киберсигурност

1839 5
photo of Цветлин Йовчев: Спешно ни трябва държавна организация за киберсигурност
Снимка: БГНЕС
Пробивът в системата на НАП не е за подценяване и е необходимо спешно да бъде създадена държавна организация, занимаваща се с въпросите на киберсигурността. Това каза в „Лице в лице” бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

„Защо трябва да е държавна – това е нещо, което застрашава националната сигурност с оглед на мащаба на броя на хората, които могат да бъдат засегнати.

При наличие на един такъв масив с несложни софтуерни инструменти може примерно да извлечете и да имате целия списъчен състав на ДАНС в момента, защото ще се види кой им плаща заплатите, откъде им се плащат заплатите”, посочи Йовчев.

Аналогична, по думите му, е и ситуацията с биометричните данни на документите, които се съдържат в системите на МВР – тоест, при пробив тези данни могат да бъдат използвани за фалшифициране на документи.

Тол системата също би могла да се окаже потенциално оръжие в грешните ръце – всички автомобили се разпознават, а оттам може да се проследят и маршрутите им. Към момента все още няма действаща система за киберсигурност, отбеляза бившият вътрешен министър.

Той обаче подчерта, че в последните години бяха направени стъпки, които не бива да бъдат омаловажавани – през 2015 г. е приета стратегия за киберсигурност, а от 2018 г. има и закон. „Според този закон там трябва в кратки срокове да се приеме наредба, с която държавна Агенция за електронно управление да определи минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност. Това е важен документ за основа и рамка”, поясни Йовчев.

Повече за заловеното момче, което хакна НАП четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Превъртелия човек от Марс 4 Превъртелия човек от Марс преди 1 месец Профил на трол?
  Вие неможете да опазите държавата вие я крадете затова специалистите по сигурността ви избягаха от България за реди ниски заплати и доходи не струва държавата и мачкат добрите хора във България как им скимне 😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👩👎👩👎👰👎👸👊👮👎
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Спешно ни трябват политици, които да поемат отговорност!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Оооо...библиотъекара разбирал и от киберсигурност????
 • Анон 2.1 Анон преди 1 месец Профил на трол?
  Шестоотделци
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  гуем смеф!?
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...