Д-р Дариткова: Заминах да уча медицина в Ленинград по успех, не по партийна линия

22233
Д-р Дариткова: Заминах да уча медицина в Ленинград по успех, не по партийна линия
Снимка: Личен архив

Народният представител д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ-СДС) отговори за упреците, че е ползвала привилегии през времето на социализма като наследник на партийни функционери, за да учи медицина в бившата СССР.

Под днешния ѝ пост във Фейсбук, посветен на изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ и обявения от гърците конкурс за изграждане на подход към него между Димарио и Меливия, се появи язвителната, неизменна в последните години, забележка с текст: „Благодарение на партийни функционери някои внуци са имали възможността да учат в Съветския съюз. Не се срамувайте от миналото си“. Гарниран е със снимка от 1958 г. на дядо ѝ Кирил Даритков, който произнася слово по случай 9-ти септември в качеството му на секретар на Градския комитет на БКП в Устово.  

Точно тази снимка се появява почти под всичките ѝ публикации в последните години, като неизменно д-р Дариткова бива обвинявана, че се е „отказала“ от дядо си, че „БКП я е пратила да учи в Ленинград“. Жълти медии даже подеха рефрена в опит да я дамгосат.

За първи път днес тя отговори на жлъчния сарказъм:

„Коментарът Ви няма нищо общо с темата на публикацията, но е част от опорките за дискредитиране. Завършила съм ПМГ ,,Васил Левски " в Смолян със златен медал за отличен успех. Кандидатствах и бях приета на общо основание в Медицински университет - Пловдив. Завърших първи курс с успех 6.00 и кандидатствах за обявените 3 места за обучение в Ленинградски медицински педиатричен институт /сега Санкт-Петербургски/. Дипломирах се като лекар там пак с отличен успех. Имам специалност по педиатрия от МУ София /1997г./ и по обща медицина от МУ Пловдив /2010 г/. Имам магистратура по здравен мениджмънт от МУ София. И 30 години лекарски трудов стаж“.

Тя подчертава, че е заминала да учи в Съветския съюз по успех, а не по партийна линия. И допълва: „Дядо ми Кирил Даритков беше стопански ръководител, председател на читалището в Устово и обществено активна личност. Баба и дядо загинаха при нещастен инцидент през 1988 година“. И призовава да се спре гаврата с паметта им.

Попитана защо едва днес реагира, след като от години я винят за ползвани в онова време привилегии, тя отговори: „Защото до едно време се разпространяваше от тролове. Не вярвах, че някой друг би разпространявал фалшиви новини, но напоследък и това се случва. И най-вече, защото вярвам, че в Смолян познават добре и мен, и семейството ми. На тези хора дължах обяснение, което може да е малко закъсняло, но те трябва да знаят истината. Защото това е истината“.

Между другото, при честването на 150-годишния юбилей на Народно читалище „Кирил Маджаров“ в Устово преди пет години д-р Дариткова поздравява читалищните дейци, всички граждани и гости на тържеството и казва следното: „Няма как да не отдадем заслужена благодарност на всички, които със своя ентусиазъм и труд организираха този празник. Ще се върна назад във времето, за да отдадем заслужена почит на вдъхновените деятели на това читалище и няма да как с гордост да не изтъкна, че един от председателите е моят дядо Кирил Даритков“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика