Дали референдумът на Слави ще е валиден - зависи колко хора са отговорили на съответния въпрос

7113
Дали референдумът на Слави ще е валиден - зависи колко хора са отговорили на съответния въпрос
Снимка: БГНЕС

Ще има три различни преброявания за трите въпроса, подложени на референдум. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред Actualno.com. Г-н Томов разясни ситуацията с оглед голямата вероятност активността на плебисцита да е равна или по-голяма от тази на последните парламентарни избори (бел. ред. - през 2014 година), с което референдумът да стане законово задължителен.

По думите му всеки гражданин може да отговаря на 1, 2 или на всичките 3 въпроса и бюлетината му ще се счита за действителна, независимо на колко въпроса е отговорено. Томов обясни и по какъв начин ще се пресметне дали референдумът е валиден.

Политолози с аргументи защо не подкрепят предложената от Слави мажоритарна система

Подкрепата за мажоритарния вот по начина, по който е предложен в референдума на Слави Трифонов, който ще се проведе на 6 ноември, крие ...

"Когато се отчитат резултатите, за да разберем какъв е резултатът, трябва да разделим броя на хората гласували с „да“, на броя на хората, участвали в референдума. Така се образува обикновена дроб, в която знаменателят е един и същ - броят на хората, участвали в референдума, а числителят зависи от броя на отговорите „да“. Би трябвало да имаме над 50% с „да“ спрямо всички участвали, за да се изпълни изискването на закона", каза Томов.

Той припомни, че другото изискване в закона е участвалите в референдума да са над 3 500 585 души, колкото са били на последните парламентарни избори. "Няма значение дали са гласували за 1,2 или 3 въпроса. Ако са пуснали бюлетина, гласът им ще се брои за действителен", добави говорителят на ЦИК.

Припомняме, че на референдума, организиран от телевизионния водещ Слави Трифонов, българските граждани ще отговарят на следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Прогноза: Референдумът на Слави ще бъде законово валиден

Изключително висока избирателна активност - и на президентските избори, и на референдума на Слави, прогнозира социологическата агенция ...

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика