Даниел Лорер за коалицията: Целият кораб се движи добре заедно

1207
Даниел Лорер за коалицията: Целият кораб се движи добре заедно
Снимка: БГНЕС

По време на бюджет е нормално да има дебати и различия между различните страни. Целият кораб се движи добре заедно - нашето правителство има политика за доходите. Повишаване на заплати ще има, но срещу реформи. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ. 

По думите му дебатът между финансите и труда е изключително важен, но трябва да се случва само в рамката на реформи и заплати. Коалицията е съставена от 4 партии, които имат различни възгледи, но по някои основни теми сме се разбрали и с тях трябва да вървим напред, акцентира Лорер и даде пример, че коалицията върви заедно по темата за еврото. 

Наплив от икономически емигранти от Русия очакват управляващите

Влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти. Ние проведохме широк семинара с компании, ...

Според него еврото не трябва да се политизира между партиите в коалицията, а да се приеме техническият план и възможно най-скоро да започне да се изпълнява. Еврото е изключително важно за българската икономика и страната ни ще се чувства много по-добре с еврото, инвеститорите също ще се чувстват много добре, когато идват и у нас, коментира Лорер. 

"Не бива да правим стъпки назад, започнахме да лекуваме този проблем. Европа ни каза нещо много интересно - България няма проблем с бюджетния дефицит, но ни казаха да си гледаме реформите, защото не сме по график", категоричен бе Лорер. 

Ако има нещо, за което правителството не може да бъде обвинено е, че не му е лесно, посочи той. 

Лорер е оптимист, че всички депутати разбират важността на актуализацията на бюджета. Време е да сложим емоциите на страната и опозиция, и коалиция да заработи, за да може държавата да върви напред, настоя министърът. 

Бюджетът, който правителството предлага е насочен към борбата с кризата. Около 2 млрд. лв. са мерки както за най-слабите хора в нашето общество, така и мерки във и извън бюджета, обясни министърът. Той изброи, че мерките на правителството са свързани с цените на тока, цените на газа и др. Не един, а два танкера с американски газ са за България, съобщи Лорер. 

Лорер: Проучват се 7 проекта за потенциални инвестиции за над 2 млрд. лв.

България може да се превърне в център за иновации в автомобилната индустрия. Проучват се 7 проекта на компании от сектора за потенциалн...

Той е доволен, че България е станала активен партньор на ЕС по много важни въпроси, като дерогацията на руския петрол. Понеже сме на масата в Европа, вече ни чуха, изтъкна министърът на иновациите и растежа, като добави, че от декември месец насам няма задкулисни договорки с европейските ни партньори.

Лорер се надява, че рафинерията в Бургас трябва да започнат всички необходимо, за да започнат екологично пречистен процес на петрол за българската индустрия. Не зная дали вече с случва, но имат ограничено време да го направят, подчерта министърът.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, Лорер заяви, че България ще има парите от плана, ако направи 22 реформи. Аванс от ЕК дойде и се използва за финансиране на разнообразни неща от Министерство на финансите. 

Във връзка с украинските бежанци, Лорер допълни, че България е направила две неща, които ни сложили на добро място на картата на държавите, които приемат украински бежанци. Успяхме да регистрираме почти всички бежанци - 97% от тях. Другото важно нещо е, че управляващите наследили система за бежанци, която не работела, като ги настанили в хотели. Държавата създаде зимен сезон за хотелиерите по морето, но самите украински бежанци получиха една настаняване, което го няма никъде в Европа, доволен е Лорер.

В заключение министърът каза, че самите украински бежанци е най-важно да могат да се включат в икономическия живот на България, но и тези, които искат да намерят пътя си обратно в Украйна. Посоката е обратна - украинските бежанци си тръгват от нас, защото животът в Украйна започнал да се нормализира. 

Лорер радостен, че ще получим отсрочка за ембаргото над руския петрол

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се е зарадвал на новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петро...

Още: Лорер с признание: Закъснели сме радикално в инвестициите в иновации

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com