Даниел Панов: Кметовете от мандат 2019 – 2023 г. оставяме едно добро „наследство“

3072
Даниел Панов: Кметовете от мандат 2019 – 2023 г. оставяме едно добро „наследство“
Снимка: НСОРБ

С приветствие от Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, започна панелът „Силни общини във времена на кризи“.

„Добре дошли в сърцето на Родопите“, поздрави той препълнената зала и благодари на символичните домакини – Николай Мелемов – кмет на Смолян, Боран Хаджиев – кмет на Чепеларе, и на Мирослав Янчев – кмет на Златоград. Благодаря на изложителите, които за поредна година участват в общинското ЕКСПО, каза още Даниел Панов.

„Символично сме нарекли събитията в тези два дни „заключителна конференция“ за изтичащия мандат на местната власт. Всеки от присъстващите тук знае, че независимо от своето решение дали да продължи по този път, независимо от резултатите в предстоящите местни избори, всички ние оставаме трайно свързани с проблемите, очакванията, надеждите на хората, с които живеем. Това не е някакво неосъзнато мисионерство. Това е дълбоко вкоренено чувство на отговорност за всичко, което се случва в нашата община, в нашата общност.

Все пак мисля, че ни е рано. Рано е, защото още не сме успели да предадем опита, който всеки от нас е натрупал през тези един, два, три или шест мандата. Рано е, защото не сме споделили поуките, които сме извлекли от всички изпитания, през които сме преминавали – заедно или по отделно и особено през тези 4 години. Рано е, защото още не сме показали всичко, което сме способни за овладеем и не сме казали всичко, което трябва да бъде чуто и разбрано“:  с тези думи Панов се обърна към колегите си кметове.

Президентът и премиерът уважиха конференция на НСОРБ

Президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков ще вземат участие днес в курорта Пампорово в конференция на Националното сдружение н...

Той обърна внимание, че 2023-та е не само последната за текущия мандат на местната власт, тя е натоварена с поредица от избори и всички и те по същността си са избори за местната власт. „Затова известна „вина“ имаме и ние, защото доказахме, че без редовно правителство и работещ парламент държавата може да съществува, ако местната власт стои здраво на краката си. Ние доказахме, че сме гръбнакът на държавата. Благодаря Ви, колеги.

Днес сме тук, за да разсеем и най-малкото колебание, че ако все още някой и нещо държи държавата ни изправена, това сме ние. Благодаря и на общинските Ви администрации, скъпи колеги. Днес сме тук, за да покажем, че хората, които осъзнават своя дълг пред обществото, се вглеждат в проблемите, за да търсят уроци“: каза председателят на УС на НСОРБ.

Даниел Панов направи оценка на работата на колегите си с думите: „Кметовете от мандат 2019 – 2023 г. оставяме едно добро „наследство“: стабилност на общините, диалогичност в работата на общинските съвети и солиден опит в управлението на кризи. Отминаващият мандат е безпрецедентен по своята сложност и ние успяхме да останем последната брънка държавност, която да гарантира в значителни периоди от време всички права на гражданите. Трябва да си го припомняме по-често.

Благодаря на председателите на общински съвети и на общинските съветници, защото в този мандат на кризи, на война и бедствия имаше добра диалогичност.“

В изказването си Панов апелира: Единственият начин, по който добрите предначертания могат да се превърнат в реалност, е да работим ЗАЕДНО. Единственият механизъм да използваме възможностите на всеки, без да накърним правата на никого, е ДИАЛОГЪТ.

Кметове от цяла България се събират на заключителна за мандата конференция в Пампорово

Кметове на общини от цяла България се събират на заключителна конференция за мандат 2019-2020 в Пампорово. Събитието ще се състои на 19...

Отново е време да напомним, че в центъра на властта трябва да бъдат хората, а центърът на властта да бъде там, където са хората. В това е смисълът на управлението. В това е философията на децентрализацията, за която често говорим, каза още Даниел Панов.

„Ако имаме амбицията не просто да останем на обществената сцена, а да играем съществена роля, трябва не само да реагираме на проблемите, но да ги прогнозираме и да предизвикваме решенията, които биха ги предотвратили. Именно това е лидерското поведение, към което се стреми НСОРБ.

Новият мандат идва с нови очаквания и изисквания към общините. Иска ми се да мисля, че сме тук, за да се вгледаме в себе си, да си кажем какво успяхме и с какво се сблъскахме, какво преодоляхме и пред какво останахме безсилни, с какво се преборихме и кого не успяхме да надвием. Ако успеем, значи сме израснали.

Ако можем да погледнем на преживените трудности с благодарност за научените уроци, значи имаме сили да продължим напред . Благодаря от името на УС на колегите кметове, които участват в конференцията, каза кметът на Велико Търново и призова колегите си да работят със същия ентусиазъм и отговорност, да работят с кметовете на населени места задружно и заедно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика