Дариткова: Разбрах какво отне демокрацията на БСП - блиц-контрола

2896
Дариткова: Разбрах какво отне демокрацията на БСП - блиц-контрола
Снимка: БГНЕС

БСП искат да се възползват от високия рейтинг на премиера, да черпят от него и да повишат този на парламента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите по предложението на БСП за връщане на блиц-контрола.

„Приех за искрена загрижеността на колегите от БСП за авторитета на парламента. Тя беше изразена още сутринта на Председателски съвет.

Всички ние поехме ангажимент, че ще въздържаме емоционалните си изблици и ще гарантираме парламентаризма, така че институцията да стане в очите на гражданите, които са ни избрали, достатъчно стабилна и представителна", коментира още д-р Дариткова.

Бойко Борисов сякаш има алергия да влиза в парламента

Премиерът Бойко Борисов сякаш изпитва алергия да влиза в сградата на парламента. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков по повод о...

"Аз имам прагматичен спомен от парламента 2013-2014 г., когато тук на фона на едни нестихващи граждански протести, ние демонстрирахме с безкрайни отчети, че всичко е прекрасно в държавата, а всъщност демокрация означава народовластие.

Народовластието тогава изискваше да се чуе гласът на народа. Има ли друг премиер, освен Бойко Борисов, който да е по-близо до народа, да бъде по-достъпен и да чува това, което очакват хората от това управление.

В рамките на сегашния правилник на НС има достатъчно възможности, ако вие коректно го спазвате, да се явява министър-председателят винаги по актуални теми, а не планово - един път месечно", допълни още д-р Дариткова. Тя посочи, че най-после е разбрала какво е отнела демокрацията на БСП и отбеляза, че това е блиц-контролът.

Предложението ни за връщане на блиц-контрола не е наказателна акция срещу управляващите и няма нищо страшно в него. Това отбеляза на свой ред председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

БСП поиска блиц-контрол заради отсъствието на премиера от парламента

Парламентът ще разгледа предложение на БСП за връщане на блиц-контрола във всяка първа сряда от месеца. "Живеем в динамични времена и ...

"Вие се опитвате да изкарате това наше предложение като някаква наказателна акция на опозицията към управлението", каза Свиленски и отчете, че опозицията в този блиц-контрол ще има два въпроса, а управляващото мнозинство много повече.

"Това, което искаме, уважаеми колеги, и което се опитваме да правим, е да вдигнем авторитета на българския парламент. Да вдигнем авторитета на държавата. Ние предлагаме на народните представители - 240 наброй да имат възможност да попитат министър-председателя и от тези 240 - 160 може би или по-малко не казват: "Не, ние не искаме тази възможност". Ако не искате, не задавате въпроси. Нямате въпроси, не питате", коментира още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Свиленски попита какво страшно има. Според него премиерът Борисов обича камерите и по-висока трибуна от парламентарната, няма. "Нека да застане на тази трибуна. Той казва: "Вие ме каните, ама не учтиво". Ето сега по най-учтивия начин, записан в Правилника на Народното събрание.

Медиите ще знаят, че той всяка първа сряда ще бъде тук, заедно с вицепремиерите. Българското общество ще знае и ще го очаква по телевизионните екрани", допълни още Свиленски. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" заяви, че опозицията иска да работи в работещ парламент, където министър-председателят отговаря и присъства на заседанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика