ДБ представи е-платформата си за честни избори и паралелно преброяване

12202
ДБ представи е-платформата си за честни избори и паралелно преброяване
Снимка: БГНЕС

Демократична България представи дигиталната си платформа за честни изработи и паралелно преброяване, която разработва за предстоящите парламентарни избори. Приложението беше представено онлайн от съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, Ивайло Мирчев, който ръководи екипа от разработващите го доброволци, ръководителя на юридическия екип Надежда Йорданова и Антонина Душева, която е ангажирана с работата със застъпниците, съобщиха от пресцентъра на партията.

От 22 септември насам, когато обяви операция “Независимост”, формацията активно набира по електронен път застъпници. Целта е да има по застъпник във всяка секция в страната, така че да се гарантира в максимална степен прозрачност и честност на вота.

Христо Иванов: Борисов е в пропаст, а има да решава коронакриза

Независимо кой ще спечели изборите в САЩ, страната ще остане сериозно разделена, светът е дълбоко променен, а България има възможност д...

“Гарантирането на честни и свободни избори за нас е операция “Независимост”. Ние разработваме онлайн платформа, на която всеки застъпник, не само на Демократична България, ще може да качва секционните протоколи, веднага щом ги има и по този начин ние ще направим паралелен на ЦИК процес. Това ще бъде ключова гаранция за провеждането на честни избори и препречването на възможността тези избори да бъдат подменени”, заяви днес Христо Иванов.

“Нашата борба за честни и демократични избори е реалност, а не просто заявка. Нашето желание да сътрудничим е реалност, а не празни приказки. Ние не просто призоваваме за действие, ние не просто си правим пиар. Ние изработваме и предлагаме инструмента за това действие”, каза още той.

Приложението ще може да бъде използвано от застъпници и в България, и в чужбина. Принципът му на работа е идентичен, независимо от местоположението, обясни членът на Изпълнителния съвет на “Да, България!” Ивайло Мирчев.

Всеки застъпник инсталира приложението на смартфона си и в деня на изборите, когато секционният протокол бъде издаден, той подава данните от него чрез приложението към специално създаден преброителен център. В Центъра доброволци обработват данните от протоколите и извършват паралелно преброяване. Освен това през приложението застъпниците могат да подават сигнали за нередности в деня на вота, както и самите те да получават съобщения, например в случай на извънредно разпореждане на властите.

“Ще дадем достъп до всички протоколи на медиите и ще има информационен сайт, в който всеки ще може да види протоколите преди обработването им в Районните избирателни комисии, т.е. преди нанасяне на поправки по тях. Така ще може да се види какво се е променило на по-късен етап”, каза Ивайло Мирчев.

Христо Иванов: В Плана за въстановяване липсват иновациите

В представения миналата седмица проект на българския план за възстановяване и устойчивост липсва ясна и смела голяма цел, към която стр...

Юристът Надежда Йорданова разказа за правната помощ, която застъпниците на Демократична България ще получават. “Имаме екип от юристи, колеги, които отговарят на запитвания, обръща се специално внимание на специфични въпроси, работят със застъпниците и ги подпомагат в деня на изборите. Стремим се за всяко нарушение да подаваме писмени сигнали, защото това оставя следа и променя и поведението на съответната комисия”, каза тя

Христо Иванов акцентира върху ролята на застъпниците и призова желаещите да станат доброволци да се регистрират.

“Търсим хора, които да се борят за българската демокрация, защото считаме, че тя се отстоява на избори. Търсим високо мотивирани доброволци. 50 лева или 100 лева няма, защото считаме, че тук става дума за национална отговорност и граждански дълг, а не за изкарване на някакъв допълнителен доход”, заяви съпредседателят на Демократична България.

 

 

Демократите в Русе се опасяват от замърсяващи производства заради промяна на устройствения план

Демократите в Русе искат преразглеждане на намеренията за промяна на общия устройствен план на града, така че с промяната да не се допу...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика