ДБГ: Едва 14% от новоназначените държавни служители са минали през конкурс

12541
ДБГ: Едва 14% от новоназначените държавни служители са минали през конкурс
Снимка: БГНЕС

За първите шест месеца от управлението на правителството на Пламен Орешарски едва 14 процента от служителите в държавната администрация са назначени с конкурс, алармираха от движение "България на гражданите", предаде БНР.

Данните са получени от официални отговори от министерствата на заявен достъп до обществена информация.

ДБГ издигна Кунева за евродепутат

Всички да свикнат с мисълта, че Реформаторският блок е независима и засилваща се стабилна дясна коалиция, която ще защитава чистотата и...

От "България на гражданите" допълниха, че и до момента незаети остават 10 % от щатовете в министерствата, средствата от които се спестяват за бонуси.

"Към момента незаети остават 359 щатни позиции, което е около 10 % от администрацията, в която не се включва Министерство на вътрешните работи, Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Най-интересното в случая е, че за тези незаети щатни позиции всъщност са планирани бюджетни разходи и когато се направи икономия от средствата с тези пари се изплащат бонуси на държавнитте служители. Така само за една година бонусите във всички министерства без (трите изброени по-горе) са около 30 млн. лева", заяви Димитър Танев от Движението.

Пари за допълнително възнаграждение са идвали и от Национален осигурителен институт (НОИ). За 2013 г. Института е изплатил 319 млн. лв. за болнични, като 20 % от средствата (приблизително 60 млн. лв.) са постъпили в държавната администрация и ведомства, като тези пари също са раздадени за бонуси, смятат от "България на гражданите". Те допълниха, че тези средства са равни на коледната надбавка от 50 лева, която получиха в края на 2013 г. всички пенсионери.

ДБГ предлага четирима души за листата за европейските избори

"Движение България на гражданите" предлага четирима души за листата за европейските избори. Решението е било взето след заседанието на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика