ДБГ започна е-рефередум с 6 въпроса

31986
ДБГ започна е-рефередум с 6 въпроса
Снимка: Thinkstock

"Движение България на гражданите" започна от днес на Фейсбук страницата си е-референдум с 6 въпроса, който има за цел да покаже готовността на българските граждани да гласуват електронно.

Е-рефередумът, който „Движение България на гражданите“ предлага, е тест за готовността ни да провеждаме електронно гласуване. Той използва апликация в интернет, през Фейсбук профила на „Движение България на гражданите“, за да могат да участват и българите в чужбина. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на ДБГ Настимир Ананиев пред радио Стара Загора.

1 милион „мъртви души” ще гласуват на следващите избори, твърдят от ДБГ

Близо 1 милион „мъртви души” ще продължат мистериозно да гласуват и на следващите избори. Това твърдят от Движение „Б...

Той обяви, че стартиралото днес електронно допитване е с шест въпроса:

1.Съгласни ли сте следващите парламентарни избори да бъдат за Велико Народно събрание?

2.Съгласни ли сте изборните списъци да се изчистят от несъществуващи избиратели чрез активна регистрация?

3.Съгласни ли сте всеки български гражданин да има право на жалба до Конституционния съд, на каквато в момента българските граждани нямат право?

Събрани са 500 000 подписа за референдум, внасят ги на 10 март

Вече са събрани над 500 хил. подписа за провеждането на референдум за изборните правила. Това каза Георги Близнашки, професор по консти...

4.Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

5.Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

6.Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на изборите и референдумите?

Ананиев обясни, че инициатива за е-референдума на ДБГ допълва въпросите на Инициативния комитет за референдума, но съдържа и допълнителни въпроси за ВНС, изчистване на изборните списъци и за правото на индивидуална конституционна жалба.

"България на гражданите" стартира е-референдум с 6 въпроса

От „Движение България на гражданите" започват е-референдум, който ще събира мнението на хората по шест въпроса, като трите са тез...

Е-гласуването е популярно и ние очакваме над 100 хил. души да се включат, като от апликацията във Фейсбука на ДБГ започна да се гласува днес от 12 часа, обясни Ананиев. Целта е да се покаже популярността на е-гласуването и че то е необходимо за сънародниците ни както тук, така и в чужбина.

Реформаторският блок и ДБГ обявихме, че сме за изчистването на „мъртвите души“ и за активна регистрация, защото не може повече да допускаме избори да се печелят с манипулации, което очевидно ще се случи с предложения от БСП Изборен кодекс, категоричен беше Ананиев.

Той добави, че е-рефендумът ще продължи около три седмици и след средата на март ще обяви резултатите, но те са видими за всеки през Фейсбук в реално време.

Апликацията е лесна и бърза за работа. Българите искат е-гласуване, особено сънародниците ни в чужбина, и ние правим реални действия в тази посока, вместо само да говорим като другите, подчерта Ананиев, като добави, че хората онлайн искат да бъдат част от политическия живот и технологиите го позволяват.

МОЖЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ НА Е-РЕФЕРЕНДУМА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика