Дебат: ДПС се скри, Хаджигенов и Владислав Панев не казаха защо няма единна листа след протестите, гледат сходно на ГЕРБ за коронавируса

6178
Дебат: ДПС се скри, Хаджигенов и Владислав Панев не казаха защо няма единна листа след протестите, гледат сходно на ГЕРБ за коронавируса
Снимка: Actualno.com

Доста интересни тези, в някои аспекти съвпадащи с визията на сегашните управляващи, особено за коронавируса, представиха кандидати на „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” в дебат, в който трябваше да има представител и на ДПС, но такъв не се появи.

Може би всичко би било възможно – така водачът на листите на "Демократична България" в 24 МИР в София и Шумен Владислав Панев отговори на директен въпрос на Нова телевизия нямаше ли да има реална алтернатива при обединение на всички партии, подкрепели миналогодишните протести срещу властта. Адвокат Николай Хаджигенов пък въобще не коментира темата.

От днес започна подписването на договорите с избирателите, което Марешки обеща

Нови бензиностанции и отстъпки за гориво. Това обещава лидерът на "Воля" Веселин Марешки, чиято формация се явява на вота на 4 април в ...

На въпрос защо иска да влезе във властта, адвокат Хаджигенов посочи, че това е логичната стъпка след протестите срещу властта, които не са успели да свалят Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Искаме да направим промени, евентуално да разследваме Борисов и Гешев, обясни той.

На същия въпрос Владислав Панев отговори: Имаме топки, като посочи дейността на "Демократична България" (ДБ) в Столичния общински съвет (СОС) и изрази убеденост, че в Народното събрание ДБ ще могат да се справят по-добре. Впечатление направиха думите му, че всъщност за доброто функциониране на държавата важни са отделните системи, а не личностите.

По отношение на коронакризата, Панев видя като най-голям проблем липсата на управленска предвидимост – какво се прави, когато се случва определено събитие що се отнася до заразата с коронавирус. "Когато стане въпрос на кризи и ГЕРБ, това е занимателно", добави Хаджигенов, визирайки каквато и да е криза: "Липсва интелект, компетентност". Попитани дали трябва да се затварят ресторантите и заведенията сега, Панев не отговори конкретно първоначално, но после каза, че "би изчакал малко". На констатация, че от ГЕРБ правят същото, Хаджигенов отговори – не, не бих затворил ресторантите. Според него, всички се подвели по Китай, където затворили всичко. "Бих наблегнал на мерки, които работят – ваксиниране, научни разработки", заяви адвокатът. Когато му се припомни, че вече говорим за ситуация ден за ден, Хаджигенов заговори в смисъл "няма кой знае какви мерки" за Швеция, където обаче от доста време вече има много по-рестриктивни мерки от България. А Панев повтори мантрата как в Швеция при либерален подход било същото като с рестриктивни мерки.

Хаджигенов каза и, че би отстранил от Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов. "Сега имаме някакво фрийк шоу по телевизията", добави той, визирайки подхода на НОЩ за управление на коронакризата. Според него, жертвите на коронавируса щели да бъдат факт и с мерки, и без мерки. Имаме нужда от хора, които не внасят паника, уточни Панев. Хаджигенов каза и, че горенето на маски било по принцип страшна тъпотия, но било протест срещу това да се носят маски на открито, което също било страшна тъпотия – един вид образен сигнал.

Първан Симеонов : Гласуваме за личности, без да познаваме партийните им програми

29 дни е времето, с което разполагат кандидатите на регистрираните за предстоящите парламентарни избори политически сили, за да убедят ...

Що се отнася до корупцията - 10 млрд. се крадат у нас на година – това е работещо здравеопазване, читаво образование. Хаджигенов каза, че тези данни са на Антикорупционния фонд (АКФ) – неправителствена организация, чието лице е бившият зам.-главен редактор на "Капитал" Николай Стайнов. Панев каза, че трябвало да се мисли отвъд икономическата криза и да се реализират реформи като съдебната и на прокуратурата, за да има ефективна борба с корупцията. Двамата кандидати бяха на сходни мнения колко много се крадяло, особено от еврофондове. "Може да е всякакъв Божков, но той очевидно не е кретен", заяви Хаджигенов предвид твърдението на Божков, че платил 67 млн. лева на Бойко Борисов и Владислав Горанов като „такса спокойствие”. "Той уличи себе си в престъпление, аз подкупих министър-председателя на България", обясни юристът защо следва да се вярва на Божков.

Хаджигенов отрече и, че биха предложили Мая Манолова за премиер – тя щяла да е по-полезна в Народното събрание, тъй като има най-голям опит там, но от "Изправи се! Мутри вън!" имали визия кой да е премиер, но още не било времето да го кажат. „Би било безкрайно глупаво”, добави Хаджигенов защо Манолова не бива да е премиер, по-полезна била като депутат. Панев пък каза, че „Демократична България” не обсъждала още кой би бил премиер, ако влезе във властта.

"Не бихме управлявали с ГЕРБ и ДПС, бихме управлявали с видимите опозиционни сили като "Демократична България" и "Има такъв народ", каза Хаджигенов. А Панев не даде конкретни имена като партньори за бъдещо управление и де факто се съгласи, че "Демократична България" щяла да е опозиция. Двамата кандидати показаха готовност формациите, които представляват, да си сътрудничат активно след изборите, при влизане в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика