Дебат на извънпарламентарната опозиция: Свиреп сблъсък на Мангъров, Цветанов и Дончева

23287
Дебат на извънпарламентарната опозиция: Свиреп сблъсък на Мангъров, Цветанов и Дончева
Снимка: iStock

От пожелание за държава с правила, върховенство на закона, електронно управление, подпомагане на малкия и среден бизнес, до модернизация на армията и изгонване на мутрите от властта – това бяха тезите на доц. Атанас Мангъров, АБВ, Цветан Цветанов, "Републиканци за България", Велизар Шаламанов, "Демократична България", Татяна Дончева, "Изправи се!Мутри вън!".

Всъщност Мангъров подчерта, че АБВ би погледнало първо към коронакризата в здравен аспект – трябва да се сложи ред, да се промени системата на здравеопазването.

Коронакризата

Нинова: Много българи се страхуват да кажат за кого ще гласуват

"Според социологически проучвания има един голям брой български граждани, които казват, че ще гласуват, но няма да кажат за кого, или щ...

Стига да има ваксини, те ще решат кризата, но ваксини няма, подчерта Мангъров. По думите му, ако сме искали да вкараме ваксини, е щяло да стане – "така, както други страни от ЕС го направиха". Мангъров обаче продължи да настоява, че общоприетите мерки са "доказано неефективни" и това се доказвало от ситуацията в Западна Европа и САЩ (в САЩ, откакто президент е Джо Байдън, има непрекъснат спад на заразата и от над 200 000 случая на ден, вече са около 50 000). „Някои имат много повече ваксини от нас, просто не ни смятат за нормални хора”, настоя доцентът.

Цветан Цветанов категорично поиска национална стратегия, а не да се прехвърля отговорността към регионалните структури. Той посочи, че било "типично за премиера" да прехвърля отговорността към регионите и определи като провал липсата на ваксини и ваксинационния план. Цветанов припомни забавянето в решението на държавата да поръчаме ваксини от повече производители – например "Янсен" на Johnson&Johnson, която ще трябва да вземем от Швеция. Според Цветанов, проблемът е в организацията – специално за ваксините. Бившият втори в ГЕРБ настоя за реално спазване на социална дистанция и на задължително носене на маски навсякъде, но вижда ваксинацията като първо и най-важно оръжие срещу пандемията.

Според Шаламанов, липсва елементът на отговорност за управлението на пандемията, а това значи хаос. Спазване на противоепидемичните мерки и ред във ваксинацията, пожела той.

Хаосът е невъобразим, подчерта и Дончева, която обвини bTV, че угажда на здравния министър, а той е кандидат за депутат, но изтеглянето му от кампанията било един вид "пунта мара". "Като всички други граждани се спасявам поединично", даде пример Дончева специално за ваксинирането. Как може да няма управленски капацитет, като ГЕРБ управлява над 10 години. "Дори гербаджиите трябва да са наясно, че не са безсмъртни", блесна с още един цитат Дончева.

Управлението на държавата

Дебат: ДПС се скри, Хаджигенов и Владислав Панев не казаха защо няма единна листа след протестите, гледат сходно на ГЕРБ за коронавируса

Доста интересни тези, в някои аспекти съвпадащи с визията на сегашните управляващи, особено за коронавируса, представиха кандидати на &...

Заплащането на медицинския труд и на лечението на болните и реформа за болничната и доболничната помощ – това поиска Мангъров.

Цветанов видя електронното управление и цифровизацията като много важен приоритет – за да го няма човешкия елемент като постоянна преценка.

Шаламанов повтори това, което „Демократична България” повтаря от години – че без съдебна реформа и работещо на принципа на правото и закона правосъдие нищо няма да се получи.

Дончева напомни как Лаура Кьовеши де факто не одобри 7 от 10 предложения за европейски прокурори и как двама американски сенатори ни посочиха като пример за корупция. Ревизия на управлението на Борисов и Пеевски, преосмисляне на мястото на прокуратурата в съдебната система и закриване на специализираните съдилища, обобщи тя. Дончева особено силно се конфронтира с Цветан Цветанов на тема и кой е създал специализираните съдилища и "Апартаментгейт": "Ако давате на българските граждани по един апартамент и гарсониера, те ще гласуват за вас". "Смятам, че трябва да се върнем към нормалност, а не лични нападки – и вие имате политическо наследство, вие бяхте адвокат на "Мултигруп", принципно отстоявахте поправката "Ванко 1", отвърна Цветанов. "Нямам нищо общо с "Ванко 1", възмути се Дончева.

Намеси се и Мангъров с поговорката: "Гледайте в корена", като припомни професионалната биография на Цветанов: "По своето образование би бил в най-добрия случай директор на професионално спортно училище". Той обвини и Шаламанов, че бил във висшите структури на БКП, но Шаламанов отрече и каза, че при тоталитарния режим е било задължително офицерите да са член на БКП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика