Дебат за сигурността - през кой дошъл с шофьор до кой е създал балона "КТБ"

2461
Дебат за сигурността - през кой дошъл с шофьор до кой е създал балона "КТБ"
Снимка: БГНЕС

Битова престъпност, корупция и национална сигурност – по тези толкова сериозни и добили широк фокус теми спориха експерти от ГЕРБ и БСП.

1000 полицаи, които да бъдат назначени през тази година, видеонаблюдение и обучение за полицаите, които разследват престъпления. Това са основните щрихи в програмата на ГЕРБ относно сектор „Сигурност”, които представи бившият вицепремиер и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в дебата по Нова телевизия. От името на БСП Славчо Велков заяви, че червените залагат на създаване на полицейска карта, с която да се очертаят приоритетите.

РБ: Герджиков да вкара в МС наредбата за 10% увеличение на учителските заплати

Днес на среща с учители в Стара Загора пред кандидата за народен представител в 27-ми МИР-Стара Загора остро беше поставен въпроса за у...

Според Цветанов трябват повече пари за увеличение на капацитета на Академията на МВР, както и за обучение на полицаи. Вторият най-силен човек в ГЕРБ обяви и, че партията е предвидила създаване на интерактивна карта на престъпността, за да може МВР да очертае ясно приоритетите си. Цветанов обяви и, че ГЕРБ залага на превенцията – тясно сътрудничество между МВР и МОН. Славчо Велков пък обяви предложенията на ГЕРБ за „красива приказка”, като добави, че до момента битовата престъпност не е изведена като приоритет, а по времето на Цветанов приоритет е била „тежката организирана престъпност” и заради показните акции сега Европейският съд ни осъжда заради неправомерни действия. Само три месеца след като станах министър, група като „Килърите” беше разбита и сега е в затвора за 18 години – 8 души, отговори Цветанов. Аз нямам данни за 8 души в затвора, контрира Велков, който поиска Цветанов да каже конкретно колко души от „Килърите” са в затвора.

Велков настоя, че в определени моменти Бойко Борисов и Цветан Цветанов са били заплаха за националната сигурност, защото още по времето на Борисов като главен секретар на МВР били ликвидирани сектори в МВР като „Икономическа сигурност” и „Вътрешна сигурност”, с което се създали предпоставки мафията да се развихри и да се случат неща като фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Г-н Борисов е награден от испанската и италианската полиция, както и от всички европейски структури, контрира Цветанов.

Корупцията

Борбата с корупцията е функция на политическата воля, подчерта Славчо Велков, който видя това като първо условие. Продължаването на реформата в съдебната система, като корупцията ще мине към Специализирания съд и Специализираната прокуратура, ще се задържат осъдените още в съдебна зала и ще има мерки против връщането на дела – в НПК да има текст, според който едно дело може да се връща само веднъж. Залагаме и на антикорупционното законодателство, обясни Цветан Цветанов. Според Велков обаче е противоконституционно да се предпоставя, че хората от високите етажи на властта са задължително корумпирани – със създаване на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Цветанов отвърна с данни на Центъра за изследване на демокрацията за корупцията през новия век – най-големият натиск на корупцията е по времето на Пламен Орешарски, най-ниска е била през 2010 – 2011 година (бел. ред. – това е времето, когато Цветанов беше вътрешен министър). Достатъчно е да кажем, че двама министри от правителства на ГЕРБ са с повдигнати обвинения (бел. ред. – Симеон Дянков и Трайчо Трайков). Кой разследва и събира доказателства – полицията, наблегна Велков. Той стигна до нападки, че Цветанов дошъл с шофьор на дебат, което било неравнопоставяне.

Марешки настоя за дебат с ГЕРБ и БСП

Масло в огъня на неразбирателството между ГЕРБ и БСП наля и едно от най-горещите политически имена в последно време - Веселин Марешки. ...

Национална сигурност

Цветанов настоя, че вече има промяна и е необходимо да се надгради Националната стратегия за сигурност, а Велков поиска направо нова стратегия – заради мигрантските потоци, наркотрафика и търговията с оръжие. Европейски доклад показва, че България е първа по смъртност и последна по раждаемост – това трябва да мине като приоритет през националната сигурност. В момента трябва да осигурим информационно границата с Турция, с европейски пари – в Пъстрогор вече имаме център от затворен тип, а по време на управлението на Орешарски беше направен център от отворен тип с Харманли. Трябва да доизградим оградата и да екипираме допълнително силите по границите с осигурените европари, каза Цветанов. Защо досега не го направихте, нали управлявахте? Вчера излезе информация, че Турция е построила 850 ограда с асфалтов път за двойно по-ниска цена от нашата ограда, настоя Велков. Двамата се скараха колко е дълга границата ни с Турция – Велков каза 351 километра, Цветанов – 272. 272 е по карта, сухопътна, без акваторията на Черно море, заяви Велков. А Цветанов обвини БСП, че всичките евродепутати на червените гласували срещу системата „Евродак” – за идентификация по пръстови отпечатъци на имигрантите, така че всяка страна-членка на ЕС бързо да изяснява самоличности.

Цветанов обвини БСП в популизъм заради постановление 208 – постановлението, с което се дава възможност на общини да получат целево пари, ако има изготвен и представен план за интреграция на получил статут на бежанец. Служебният кабинет защо не го отмени, иронизира бившият вътрешен министър.

Относно все още недоговорения лидерски дебат между ГЕРБ и БСП Цветанов заяви, че такъв дебат ще има, но причината е, че БСП са избягали от важни теми. Важно е по конкретни секторни политики да защитиш тезите си с числа, подчерта бившият вицепремиер, припомняйки какъв е бил дефицитът при Пламен Орешарски – 5,5%. Велков пък заяви, че Борисов си е дал сметка, че ще загуби в такъв дебат. Той представи и черната книга с разхищенията, издадена от фондация „Фридрих Науман”, като я представи като пример за неудобните въпроси, от които Бойко Борисов бяга.

Много обичам и уважавам жените, но по женски акъл не съм се водил никога

Много обичам и уважавам жените, но по женски акъл не съм се водил никога. Това заяви на брифинг експремиерът Бойко Борисов, на който п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика