Дебатът във ВСС започна с жалване за бонуси. Питат Йорданова кои магистрати са зависими от Гешев

2932
Дебатът във ВСС започна с жалване за бонуси. Питат Йорданова кои магистрати са зависими от Гешев
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска в 7-дневен срок министърът на правосъдието Надежда Йорданова да отстрани нередности по процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Преди това процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направено от бившия служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов влезе в дневния ред на пленума на ВСС. Това решиха кадровиците с общо 16 гласа "За", без нито един против и "въздържал се". Магистратите Стефан Петров и Огнян Дамянов предложиха в процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, внесено от правосъдния министър, да се включи и процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов. Ако все пак точката бъде включена в дневния ред, тя да бъде разгледана като първа, настоя Дамянов.

Близо час след началото на заседанието на ВСС дебатът вместо за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, се превърна в оплакване на част от членовете на съдебния съвет срещу отпадането на кариерните бонуси.

Днес правната комисия в парламента обсъжда на второ четене промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриването на специализирания съд и прокуратура, както и отпадането на кариерните бонуси за членовете на съвета и инспектората към него.

Т.нар. "кариерен бонус" е възможност заложена в Закона за съдебната власт, която предвижда при изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от ИВСС да се възстановяват на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им в органите на съдебната власт.

Преди началото на дебата във ВСС Йордан Стоев от прокурорската колегия поиска от министъра на правосъдието Надежда Йорданова да даде обясни за свое телевизионно участие. Пред "Нова телевизия" тя заяви, че няма илюзии как ще се развие процедурата в съдебния съвет и че някои членове на съвета са кариерно зависими от главния прокурор. Стоев поиска Йорданова да назове кои са тези членове и ако те се почувстват засегнати да се отведат.

Процедурата по освобождаването на Гешев влезе в дневния ред на пленума на ВСС

Процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направено от бившия служебен правосъден министър проф. Янаки ...

"Дойде ми в повече разни хора да се упражняват на мой гръб с неверни твърдения, че аз като член на ВСС взимам решенията не на базата на вътрешното си убеждение", каза Стоев. След това и други членове, сред които и представляващият съвета Боян Магдалинчев взеха думата да кажат от кога познават Гешев. Йорданова обясни, че е имала предвид структурен проблем на прокуратурата и съдебния съвет и потвърди думите си.

Главният прокурор Иван Гешев попита Йорданова дали е толкова трудно да каже – извинявай. Нормално е да се греши. Аз греша, извинявам се, подчерта Гешев.

Йордан Стоев каза, че не е доволен от отговора на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, който бил с кухи фрази.

Още: ВСС започна процедурата по предсрочно освобождаване на Иван Гешев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com