Дейвид Камерън подаде оставка

9978
Дейвид Камерън подаде оставка
Снимка: Getty Images / Guliver

Желанието на британския народ трябва да бъде уважено. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън и моментално обяви, че подава оставка, предаде AP. Подадената оставка идва в разрез с думите на британския външен министър Матю Елиът, който буквално преди малко над час каза, че Камерън няма да подава оставка.

Камерън все пак обяви, че ще се опита да "стабилизира кораба" през следващите седмици и месеци, но посочи, че е необходим "нов и свеж лидерски поглед".

Доналд Туск: Следващата седмица ЕС ще проведе първата среща без Великобритания

Европейският съюз ще запази пълно единство в състав от 27 страни. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Следващат...

Изказването на британския министър-председател дава възможност за много тълкувания дали управляващите на Острова ще се мъчат да преобърнатг вота от морална гледна точка с политически хватки. Веднага след като стана ясно накъде отиват нещата, политиците и анализаторите, които подкрепят европейското бъдеще на Великобритания, начертаха сценарий как да бъде заобиколен резултатът от референдума. Сценарият включва моментална оставка на Камерън, предсрочни избори и партия, която да ги спечели, залагайки на проевропейска реторика. Ако това се случи, новите управляващи спокойно може да не зачетат референдума с оправданието, че са дошли на власт заради проевропейската си позиция.

След шокиращия резултат авторитетната кредитна агенция S&P официално заяви, че отличният кредитен рейтинг на Великобритания AAA е несъстоятелен. Fitch и Moody's отдавна понижиха рейтинга на Обединеното кралство - далеч преди плебисцита.

Вече има и първа официална реакция на българския премиер Бойко Борисов. Ще останем само ние, Румъния и Гърция, каза той в кулоарите на парламента в типично свой дебелашки стил. Припомняме, че онзи ден (22 юни) премиерът Бойко Борисов самоуверено заяви, че никой нямало да иска да напусне "този огромен пазар"!" Англичаните винаги говорят, те са много свободолюбиви, но като дойде време да гласуват видяхте, Дейвид Камерън ги би на първи тур. И сега 60-70% ще поискат да останат", мъдро прогнозира Бойко Борисов, който е сигурен, че няма как някой "да иска да излезе от общия огромен пазар на Европа, поне 10 години да не могат да се стабилизират системите. Какво ще стане с Лондонското Сити – ще се измести на друго място", попита Борисов, добавяйки, че "сега сме във Враца и ще си довършим цялата работа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика