Делян Добрев към БСП: Знаели сте, че АЕЦ „Белене” е провал

566
Делян Добрев към БСП: Знаели сте, че АЕЦ „Белене” е провал
Снимка: БГНЕС

Знаели сте, че АЕЦ „Белене” е провал и това ще поведе държавата към дъното. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на парламентарна група на ГЕРБ депутатът Делян Добрев във връзка с решението на арбитражен съд НЕК да плати на руската компания „Атомстройекспорт” за реално произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“ сума в размер на 550 млн. евро.

Недалновидно е през 2000 г. да бъде измислен един проект, който да бъде потвърден през 2007 г., за да се задоволят някакви геостратегически мераци на някои държави, каза той. Изпълнителният директор на БЕХ от Тройната коалиция предупреждава навремето министърът на същото правителство, че проекта за АЕЦ „Белене” е провал, коментира Добрев. Тогавашният министър на енергетиката 20 дни по-късно внася решение в МС, с което със средства от държавния бюджет вади 300 млн. лева, за да ги даде на БЕХ, същите пари, които не е трябвало да бъдат плащани, обясни депутатът. Въпреки че сте знаели, че няма стратегически инвеститори, въпреки, че сте знаели, че този проект не може да бъде финансиран от страна на НЕК, нито от България, сте превели аванса и с това сте обрекли държавата да плаща парите през следващите няколко години, отбеляза Добрев.

Решението на арбитражният съд за „Белене” е в наша полза, пресметна Добрев

Знаете, че искът беше за 1.2 млн.евро, в който се включваха претенции от руска страна за неустойки, пропуснати ползи и т.н. - всъщност,...

Решението на арбитража за АЕЦ „Белене” за тези 550 млн. евро са неплатените фактури в периода 2010-2012 г. и произведеното оборудване, уточни депутатът. Според него, Румен Овчаров е подписал договор за особен залог, с който да изтегли заем и с който да осигури част от българското финансиране на двете американски централи. Залага сметките на хората, залага 14 млрд. лв., за да финансира двете централи. Ако го нямаше, нямаше да има и централи. За тези централи вие сте много по-виновни от тези, които подписаха дългосрочните договори, хвърли обвинение Добрев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика