Демерджиев: Да се разследва дали сечта в Карловско не е причина за бедствието

6559
Демерджиев: Да се разследва дали сечта в Карловско не е причина за бедствието
Снимка: БГНЕС

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев призова разследващите органи да установят дали извършената сеч не е причина за бедствието в Карловско. Там река Стряма излезе от коритото си заради поройните дъждове, наводни и разруши къщи в няколко села, а десетки хора бяха евакуирани с хеликоптер.

"Много дървета са свалени от планината, а едно от оплакванията на местните хора, което апелирам да се разследва, е, че до известна степен за бедствието е допринесла сечта в района. Прокуратурата търси причината в скъсана дига, но нямаше данни за скъсана дига, каза Демерджиев пред Нова ТВ.

Наводнения блокираха ГКПП "Капитан Андреево", евакуираха хора и в Добрич заради пороите (ВИДЕО)

Трафикът на граничния пункт "Капитан Андреево-Капъкуле" беше парализиран, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение. Пар...

"Количеството на валежите е толкова голямо, има покачване на вълна, но няма данни тази вълна да е от скъсана дига. Да се разследва дали извършената сеч е допринесла за това бедствие. Ние в МВР ще проверим това. Тече разследване", добави още той.

Вчера стана ясно, че Националната следствена служба, под надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив, разглежда версия за причиняване на наводнение по непредпазливост.

"Видях бърза реакция между МВР, Министерство на отбраната и една аварийно-спасителна група към Столична община. 15 души са откарани в болнични заведения. Днес се прави оглед на пострадалите къщи в село Богдан, вчера това се направи в село Каравелово. Благодарение на лодките и хеликоптерите хората бяха снабдени с храна и вода", обясни Демерджиев.

"Част от хората са настанени в читалището в Каравелово, за всички хора е намерен подслон. Осигурени са лекарства. Има къщи в Богдан, които не са проверени", добави той.

За катастрофата с обвиняем Георги Семерджиев

"През последната седмица имаме само една жертва по пътищата, което за мен е добра стъпка да се спре войната по пътищата", каза Демерджиев по темата с войната на пътя.

Министерство на отбраната показа бедствието в Карловско, заснето от въздуха (ВИДЕО)

Хеликоптери се включиха в спасяването на хора, бедстващи в наводнените села в Карловско. FB_VIDEO1 Най-тежко е положението в село Бог...

Полицайката Симона Радева беше отстранена за 1 месец заради това, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие след фаталната катастрофа на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади момичета. Този месец изтече, но проверките на 2 лица са били удължени до октомври, което за министърът е "неприемливо".

"Аз изисках същите да приключат преди сроковете. Едната касае Симона Радева, другата – неѝн колега, че са имали връзка с Демерджиев и са му помогнали. На 12 септември ще приключат двете проверки, след това ще се изнесат данни. Ще бъдат оповестени дисциплинарни мерки, като най-тежката санкция е дисциплинарно уволнение – има данни за налагане на такава мярка по отношение на едно от двете лица", обясни той.

"Монтирахме и камера в района на този инцидент. Причината е не само инцидентът, а и сигнали на граждани, че там стават гонки, особено в нощните часове. Камерата ще се превърне в стационарна с времето", добави Демерджиев.

Мигрантският натиск на границата

"Видях много хора, които съвестно и с усилия изпълняват дълга си на границата. Има данни, че служители на гранична полиция – между двама и четирима, помагат на каналджиите на мигранти", каза министърът.

"Има и други в системата, за които има данни, но няма достатъчно доказателства. За малко повече от 4-ма има доказателства и по тях се работи. Проверяваме ги – служителите са до средно ръководно ниво. Няма конкретни доказателства, че са взимали пари", добави той.

Прокуратурата: В момента на катастрофата Георги Семерджиев е бил сам в колата

В момента на катастрофата на бул. "Черни връх" обвиняемият Георги Семерджиев е бил сам в автомобила. Това е установило разследването на...

Стана ясно още, че МВР изтегля 250 служители от границата за сметка на 400 от Министерството на отбраната, които ще отидат на тяхно място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика