Демерджиев: В съдебния акт пише, че е арестът на Бойко Борисов е без да има събрано нито едно годно доказателство

11090
Демерджиев: В съдебния акт пише, че е арестът на Бойко Борисов е без да има събрано нито едно годно доказателство
Снимка: Actualno.com

"Запознах се със съдебния акт, в него ясно е посочено, че е пристъпено към ареста на Бойко Борисов без да има събрано нито едно годно доказателство. При липса на доказателства, такива действия не би следвало да се извършват. И след като са извършени, нормално е да се търпят санкции". Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Ако аз извършвах ареста, уверявам ви, че щеше да бъде подкрепен с годни доказателства. Към този конкретен арест нямам никакво отношение, нямам и оперативна информация , защото тогава не съм бил в МВР. Нямам никакво основание да се съмнявам в коректността на съдебния акт", категоричен бе той.

"Към днешна дата, че има превишени правомощия от МВР при ареста на Борисов не ми е докладван. Ако има, най-внимателно ще проверя всички материали и много бързо обществеността ще получи отговор на въпроса има ли данни за превишаване", увери вътрешният министър.

Решението за ареста ми е взето на оргия с много уиски, бяло вино и пици на кристали

Решението за ареста ми е взето на една оргия с много уиски, бяло вино и пици на кристали. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ...

Иван Демерджиев призова да не се прави паралел между казуса с ареста на Бойко Борисов и разследването за изгубените милиони за строежа на АМ "Хемус". По казуса с магистралата се водят две досъдебни производства, по които, според Демерджиев, има саботаж от страна на прокуратурата.

"Имало е готовност от страна на свидетели по делото за АМ "Хемус" да разкрият много по-далеч накъде отива схемата, но след като прокуратурата не е предприела съответните действия, тези свидетели са се разколебали. Ако прокуратурата беше реагирала своевременно, сега казусът с АМ "Хемус" можеше да бъде разрешен.", изтъкна Демерджиев.

Той допълни, че се надява по казуса на бъдат привлечени още обвиняеми, а работата на МВР в тази посока продължава - правят се още проверки за незаконно строителство, неправилно квалифициране на строителни работи. Проверява се и цялата сума, платена за строежа на магистралата.

"Когато има данни, ще споделя накъде водят нишките. Когато обвиняваме в аванс някого, аз съм юрист и спазвам презумпцията за невиновност, така че очаквайте от мен данни, когато са обективни.", каза вътрешният министър.

Окончателно: Съдът счита ареста на Бойко Борисов за незаконен

Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за законност и за непроизволност. Това се казва в окончателното решени...

Иван Демерджиев отправи и предупреждение към прокуратурата във връзка с действията на органите на реда срещу търговията с гласове и корпоративния вот на предстоящите избори през октомври.

"Не е възможно да приключи ефективно борбата с престъпността без взаимодействие между полиция и прокуратура. Но ако една от двете институции саботира този процес, нормално е другата да има претенции към нея. Не трябва да се води война с прокуратурата, но съм заявил пред тях, че ако някъде се натъкнем на данни, че се саботират действията ни и ни се пречи да стигнем до първоизточниците на тези порочни практики - купуване на гласове, корпоративен вот и така нататък, ще представим тези данни пред обществеността.", изтъкна той.

По повод призивите на ГЕРБ да разследва действията на кабинета "Петков" за газовите доставки Демерджиев каза, че всеки подобен сигнал ще бъде проверен, а има ли данни, че са извършени нарушения или престъпления, ще бъдат разследвани.

Иван Демерджиев увери, че очаква резултати от предприетите мерки срещу войната по пътищата, защото те ще се прилагат постоянно и няма да имат кампаниен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика