"Демократична България" иска Брюксел да провери срива на Търговския регистър

2255
"Демократична България" иска Брюксел да провери срива на Търговския регистър
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

"Oт изключително значение възможно най-бързо да бъде възстановено функционирането на Търговския регистър, като същевременно бъде установено по обективен, прозрачен и не будещ никакво съмнение начин, какви са причините за възникналата безпрецедентна ситуация и дали сривът на регистъра е в резултат на умишлени действия. Необходимо е също да бъде проверено, доколко възникналият проблем не е довел до загуба или манипулиране на данни относно обстоятелства, вписани в Търговския регистър."

Това искане отправя "Демократична България" в писмо до Европейската комисия, след като двукратно бе отлагано възстановяването на цялостното функциониране на Търговския регистър.

Радев: Как да ни вярва Европа, като не можем да си опазим дори Търговския регистър

"Въпросът и с "Олимпик", и с Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя". Това каза президентът Рум...

ДБ напомня, че вече две седмици българското правителство не дава адекватно обяснение за естеството на аварията и какви конкретни действия се предприемат. Не дава и обосновани гаранции, че информацията ще бъде възстановена в пълнота и че всякакви манипулации ще бъдат изключени, нито се прави оценка на щетите.

Единствената форма на понасяне на отговорност беше подадената под обществен натиск оставка на изпълнителната директорка на Агенция по вписванията, припомня ДБ. И оценява като изключително тревожно, че на нейно място е назначена "партийна креатура, която не разполага с никаква компетентност за мениджмънт на подобна агенция или в областта на електронното управление".

Като обезпокоително обстоятелство ДБ посочва и това, че сезираните разследващи органи не са оповестили свои конкретни действия, с които да се гарантира, че че информацията ще бъде възстановена и опазена в пълнота, и евентуалните умишлени действия биха били разкрити, а виновните идентифицирани и наказани.

Органите на прокуратурата и МВР не се ползват с необходимото доверие, за да се гарантира, че единствено чрез техните действия може да бъде извършено обективното, компетентно и безпристрастно изясняване на причините за и последиците от срива на Търговския регистър, заявява ДБ.

Сривът на Търговския регистър и невъзможността той да бъде възстановен при гаранции за сигурността на информацията нарушава изискванията на хармонизираното законодателство на ЕС и ерозира доверието в страната ни като подходящо място за инвестиции и развитие на бизнес в рамките на общия европейски пазар, се казва в писмото.

Сидеров към Симеонов: Ако някой възразява срещу Козарева, значи го е страх заради зависимости

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не закъсня да отговори на коалиционния си партньор Валери Симеонов относно кзауса с назначаването на Г...

Сривът е разгледан и в контекста на заявеното от правителството намерение за присъединяване към Еврозоната, за което бяха поети ангажименти за институционални реформи и оздравяване на финансовия сектор.

За целта се планира провеждането на нови стрес-тестове на редица банкови и небанкови финансови институции, припомня още ДБ и предупреждава: Не е ясно как всички тези ангажименти биха могли да бъдат изпълнени без гарантирана сигурност на информацията в Търговския регистър и да бъдат елиминирани всички съмнения във възможността тя да е била манипулирана.

С оглед на всичко това необходима е проверка от външни експерти с гаранции от ЕК - за това настоява Демократична България, като исканите гаранции са за прозрачност и независимост.

Според ДБ в подобен формат на проверка трябва да бъдат привлечени независими експерти от авторитетни и доказани компании в IT сектора от страна на Европейската комисия, както и експерти от научно-изследователски институции със съответната експертиза, които обстойно и обосновано да посочат техническите причини, довели до срива на регистъра и невъзможността той да функционира дни наред.

Считаме, че прилагането на подобен подход се налага и с оглед на това, че функционирането на Търговски регистър в електронен формат е предмет на обща европейска уредба, за спазването на която отговаря Европейската комисия

Търговският регистър е в Замунда

"Ако имаме късмет, ще имаме и Търговски регистър", рече премиерът по повод срива на системата. Не стана ясно съвсем как по-точно късмет...

Външна проверка според ДБ е наложителна и поради това, че значителна част търговски дружества са собственост или в тях имат участие граждани и правни субекти от държави от ЕС, а от друга страна, много български компании работят активно с дружества в други държави от общия европейски пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com