Денков и Габриел потвърдиха: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще управляват заедно 18 месеца (ВИДЕО)

8264
Денков и Габриел потвърдиха: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще управляват заедно 18 месеца (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка подкрепа, да изпълни всички изисквания за европейската ни интеграция и да реализира цялостна съдебна реформа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на ГЕРБ-СДС, първите 9 месеца премиер ще бъда аз, а вицепремиер и външен министър ще бъде Мария Габриел. В следващите 9 месеца ще се разменим. Промени в първоначалния състав на Министерски съвет ще се правят само след съгласие от двете страни".

Това обясни на съвместен брифинг кандидатът за премиер с втория мандат акад. Николай Денков, заедно с кандидата на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел. 

Самият Денков обяви и приоритетите на правителството с втория мандат, което се ангажира:

  • да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
  • да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
  • да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
  • да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
  • да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
  • да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

По думите на Мария Габриел с диалог, отговорност и принципи има възможност страната да има редовно правителство.

ОЩЕ: Прокуратурата проверява сигнали срещу Бойко Борисов и Мария Габриел

"Водейки преговорите стана ясно, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи върху здрава и принципна основа", подчерта кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС, която ще върне празна папката с първия мандат. Тя благодари на лидерите на двете коалиции за проявения разум в преговорите за съставяне на програмен кабинет с втория мандат.

"Всички направихме изключително много отстъпки", коментира още Габриел и благодари за търпението на акад. Денков. Тя изчете декларация за национално отговорно поведение.

"Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната, Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7. Законодателната и управленската програма са приложени."

Двамата продължиха:

"Ситуацията е трудна, имаме реална опастност да отидем на шести избори. Инициирахме законодателна програма, която да бъде приемлива за повече от една парламентарна група. Представихме и състав на проектокабинет, с което показахме, че имаме възможност да управляваме държавата. Сега, когато е видимо, че първия мандат е невъзможен, предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на управленската ни програма и на законодателната ни програма. Предложихме проектосъстава, който вече обявихме. Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е напълно ясно. Не знам по-добър наш парламентьор в европейските институции в този момент", подчерта още акад. Денков.

Припомняме, че късно в неделя, часове преди самата Мария Габриел да отиде при президента Румен Радев, се появи информация, че двете коалиции са намерили вариант за сформиране на мнозинство с втория мандат, като излъчените от двете политически сили за премиер Денков и Габриел се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца.

 

Припомняме, че часове преди Мария Габриел да върне мандата на президента Румен Радев се оказа, че заявената подкрепа от страна на ИТН за мандата на ГЕРБ е оттеглена - среднощно изявление на шоумена Слави Трифонов предреши съдбата на първия мандат. Така първоначалните очаквания за проектокабинет на Мария Габриел бяха той да получи 116 гласа подкрепа в пленарна зала, но след срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ то първия мандат ще бъде върнат неизпълнен.

ОЩЕ: Премиер на ротационен принцип - правителство тип Франкенщайн

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика