Депутат от сглобката няма да подкрепи ротация с мандат на ГЕРБ

6216
Депутат от сглобката няма да подкрепи ротация с мандат на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков е против ротация с мандата на ГЕРБ. Той е против Калин Стоянов да остане вътрешен министър, тъй като според него е свързан с ДПС. Това става ясно от интервюто му в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

"Има компромиси, които човек не трябва да прави, заяви още депутатът от ПП-ДБ. Той не смята, че трябва да се съгласява с хора, за които е констатирал, че не са работили в интерес на българското общество. ОЩЕ: Денков каза при какви условия ротацията може и да не стане (ВИДЕО)

Стоянов ходил в централата на ДПС

Рашков твърди, че ДПС косвено участва в изпълнителната власт чрез министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. 

"Той е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която пазят министъра на вътрешните работи, говори, че връзката е отдавна и е доста силна. Те се гласят да участват в регулаторните органи. Въпреки че не претендират да имат министри в правителството,  щом подкрепят един или друг, това е реално участие, макар и косвено", заяви Рашков. 

Той твърди, че Стоянов е възстановил на работа в МВР хора, които се занимават с незаконна дейност. ОЩЕ: Борисов: Ротацията не е на всяка цена (ВИДЕО)

Не е искал КПКОНПИ

"Никога не съм казвал "да" на оферта за оглавяване на антикорупционната комисия". Не намирам никакво основание да страдам от факта, че не ми се предлага, а и аз не съм дал съгласието си, да заема подобен пост", добави Рашков.

Той изтъкна, че от ГЕРБ го виждат като "човек, който ще започне да арестува подред от Борисов нодолу.

Арестът на Бойко Борисов

Рашков определи арестът на Борисов като наложителен. "Иначе никога нямаше да се проведе каквото и да е разследване, дори само с едно следствено действие. Това по-добре ли е за държавата – да няма никакво разследване? Както видяхме случая с "Барселонагейт"? Няма да има нито едно разследване, завършено в съответствие със законите на държавата при такава прокуратура и толкова нагли политици, които се намесват в дейността на независимите органи на съдебната власт", коментира Рашков. ОЩЕ: Попитайте Кирил Петков как се случи арестът на Борисов

Критикува конституционните промени

Рашков изтъкна, че в ПП-ДБ няма човек с толкова професионален опит колкото него и че преобладават "млади хора, родени около приемането на действащата Конституция".

"Те не познават историята на развитието на съдебната власт в нашата страна от последните 30-34 години. Мисля, че направиха един недопустим компромис, съгласявайки се с онези, които желаят да командват по тоталитарен начин част от съдебната власт", подчерта Рашков.

Според него политиците ни не желаят да има независима съдебна власт. "Нечист е пътят, по който са се движили и изключително се страхуват от това да не бъдат преследвани от същата тази прокуратура по законния ред", обясни той.

Той е на мнение, че последните изменения в основния закон прокуратурата е поставена на политическо подчинение. По думите му целта е да може да се ръководи и контролира дейността на прокуратурата и в съда да влизат само такива дела, които не засягат интересите на който и да е политик от управляващите.

Убийството на Нотариуса

Бойко Рашков коментира и убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и разказа, че докато е бил вътрешен министър, при него са отишли 10 души, пострадали от дейността на Божанов и Пепи Еврото.

Тогава всички материали са били изпратени в ГДБОП. Паралелно с това е протекъл и процес за отстраняване на съпругата на Божанов от длъжност, като й се е отнел достъпа до класифицирана информация. "Доколкото ми е известно тези материали са изпратени още през 2021 г. в прокуратурата", каза бившият вътрешен министър. Според него, ако прокуратурата беше взела по-навреме решението да образува производство и мярка за Божанов, сега той щеше да е жив.

Рашков смята, че може да се установят магистратите, които са изпълнявали поръчките. "Това трябва да стане в хода на едно разследване, което трябва да се проведе по повод на убийството на Божанов", коментира Рашков. ОЩЕ: Рашков със загадъчно изказване за убийството на Мартин Божанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика