Депутатите избраха Пролет Велкова и Симона Велева за членове на СЕМ

7302
Депутатите избраха Пролет Велкова и Симона Велева за членове на СЕМ
Снимка: БГНЕС

Народното събрание двама нови членове в състава на СЕМ - журналиста от "Дарик радио" Пролет Велкова, номинирана от "Демократична България", и юриста Симона Велева, предложена от "Продължаваме промяната". Те ще заменят досегашните членовете - Розита Еленова и София Владимирова.

Велкова събра подкрепата на 99 депутати от ПП, БСП и "Демократична България", а "против" нея дадоха гласове "Има такъв народ", "Възраждане" и един депутат от ГЕРБ.

ДПС отказаха да участват в гласуването на всяка от трите кандидатури, което беше разчетено от Тошко Йорданов като  подкрепа за номинацията на ДБ в СЕМ. "Дългата ръка на ДПС погали "Демократична България" по рамото", категоричен беше бившият сценарист.

Той обвини водещата на предаването "Кой говори" в това, че е "типичен представител на cancel културата", като обяви, че очаква тя да "започне да мачка някои журналисти - дали ще е Петър Волгин или някой друг, няма значение".

Срещу нея се изказа и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който обвини Велкова, че защитавала педофили, и обяви, че "днес унищожихме авторитета на СЕМ". 

Това провокира съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който сравни твърденията на ИТН за репресивни намерения на Пролет Велкова с "граничещи с клевета". 

Кандидатите за СЕМ представиха вижданията си за регулатора

Кандидатите за СЕМ представиха вижданията си за регулатора. Народното събрание трябва да избере двама от тримата кандидати за членове н...

"Със сигурност тя представлява онази част от медийната гилдия, която смята, че трябва да има стандарти. Разбирам културната война, на която ставаме свидетели, но все пак стандарти трябва да има. Ние не си позволихме да атакуваме вашия кандидат на БНБ по този начин, г-н Йорданов, не виждам абсолютно никаква логика за вашето поведение. Аз се гордея с човека, който избрахме", каза още Иванов.

За Симона Велева гласуваха 121 депутати от ПП, БСП, ИТН и Демократична България, плюс двама души от ГЕРБ. 11 депутати от "Възраждане" бяха против (без да обяснят мотиви), а един от ГЕРБ се въздържа при този вот.

Третият кандидат - Тодор Беленски, издигнат от "Възраждане" - получи само 19 гласа "за". От тях 11 бяха на "Възраждане", 6 от ИТН, 1 от БСП и 1 от "Продължаваме промяната".

Тошко Йорданов взе думата, за да обяви, че е гласувал против Беленски само защото "момчето просто няма необходимия опит за тази длъжност", но отново използва случая да атакува Пролет Велкова, като каза, че неизбраният кандидат е "в пъти по-добър в морално отношение" от нея. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика