Депутатите направиха първа стъпка за отмяна на забраната за къмпингуване

5898
Депутатите направиха първа стъпка за отмяна на забраната за къмпингуване
Снимка: iStock/Guliver

Наскоро гласуваната забрана за свободно къмпингуване да се замени с облекчени правила за този вид туризъм. Това беше прието на първо четене от депутатите в парламентарната комисия по регионално развитие.

До забраната се стигна след като председателят на комисията Найден Зеленогорски внесе промени в закона, според които се забраняваше къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. Идеята беше приета бързо и без дискусии на второ четене. Това обаче предизвика протести на желаещи да къмпингуват свободно, които искат регламентиране на този вид туризъм.

Реформаторите предлагат палатките да се разпъват свободно

Свободно разпъване палатка в общински и частни имоти. Това предлагат от Реформаторския блок. Палатки, каравани и кемпери, които не са ...

Междувременно стана ясно, че Министерство на туризма се готви да забрани тотално този вид туризъм по цялата територия на страната, този път с поправки, но в Закона за туризма. Това накара още повече хора да излязат на протести. След разпореждане на премиера Бойко Борисов, посоката на действие на законотворците се промени на 180 градуса, а групата на ГЕРБ, която първоначално подкрепяше забраната, веднага инициира отмяна на рестрикцията.

"В зона "А" се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги по ред и условия, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони", гласи текстът на приетите днес промени. Те бяха подкрепени от 9 депутати, 1 беше "против", 4 се въздържаха.

Отхвърлените с 6 гласа "за" и 10 "въздържал се" поправки, внесени от Реформаторския блок, начело с Найден Зеленогорски предвиждат палатки, кемпери и каравани да могат да се разполагат в имоти, собственост собственост на държавата и общините, както и в частни имоти, попадащи в горски територии, или в земеделски земи и в незастроени урбанизирани имоти. Идеята е там да могат да се определят места за къмпингуване, на без промяна на предназначението на терените.

Терените обаче няма да се категоризират като къмпинги, защото редът за това е тежък. В тях ще могат да се поставят беседки, пейки, маси, информационни табели, чешми, екотоалетни и други обекти. Те обаче не могат да бъдат с търговска цел и няма да може да се строят сгради по смисъла на закона. Таксата за престой е 2 лв. на денонощие.

Правят работна група, която да определи правилата за къмпингуване

Работна група ще определи реда, правилата и контрола за къмпингуване. Това съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова. Ре...

Намеренията са този модел да бъде пренесен и в Закона за туризма, който в момента е на етапа обществено обсъждане, за да може да важи за цялата страна, а не само за Черноморието.

По време на дебатите днес, 31 март, отново се разразиха сериозни дебати. На заседанието присъстваха екоактивисти, къмпингуващи и защитници на идеята за забрана на къмпингуването.

Борислав Сандов от "Зелените" обясни, че първият законопроект е бил приет без абсолютно никакви мотиви. Той призова да се приемат промените на ГЕРБ, но да се въведе регламентация за къмпингуването в Закона за турзма.

Димитър Канариев, който е председател на Националната Асоциация "Българско Черноморие", се обяви за запазване на пълната забрана за къмпингуване. Той поиска и "нормално ползване на плажовете". По думите му нерагламентираните къмпинги могат да се ползват дори за укриване на бежанци.

Ангелкова обещава: Няма да има глоба за диво къмпингуване

След като протестите срещу забраната за къмпингуване накараха премиера Бойко Борисов да предприеме действия и "да разпореди на парламен...

Депутатът от ГЕРБ Румен Желев заяви, че всичко около проблема с дивото къмпингуване трябва да се урегулира от един единствен закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика