Депутатите не са чели проекта за Закона за МВР, смята Бъчварова

2138
Депутатите не са чели проекта за Закона за МВР, смята Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Мисля, че не се разбрахме с вътрешната комисия на парламента, защото, след като дълго време си бил в една система, трудно можеш да приемеш и да осъзнаеш смисъла на промените в нея. А това е смисълът на реформите.

Това коментира в Русе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя пристигна за среща с румънския си колега Петре Тобъ.

Цв. Караянчева: Няма пропаст между Бъчварова и Цветанов

Законопроектът на министър Румяна Бъчварова за промени в закона за МВР не е бламиран, той ще влезе в зала. Това увери депутатът от ГЕРБ...

Бъчварова обясни, че тя и целият й екип стоят зад предложенията за преструктуриране на МВР, за да започне да функционира по-добре и по-пълноценно.

"Във вътрешната комисия не беше приет този проект с едни коментари, които лично мен ме учудиха, защото показаха, че може би подробно не е бил четен този проект, който ние сме внесли, защото на практика по отношение на служителите това, което ние предлагаме, е по какъв начин ще се приложи нормата на закона, който беше приет февруари месец от същите тези депутати. Става дума за разделянето на служителите на първа-трета категория. Направили сме го по един начин, който ще бъде най-добре за служителите. Коментарите, които бяха направени, бяха за това, че трябва да има изключения. Аз лично не разбирам следването на закона като допускане на изключения. Примерно да има служители, за които този закон, който е приет, да не важи. Не го разбирам по този начин", бе категорична Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че не смята за добра практика всички функции на управление да бъдат съсредоточени във фигурата на министъра. „Даже коментарът на някои от депутатите беше – всички министри досега искат да съсредоточават повече власт, вие защо искате да преотстъпвате. Става въпрос за някои от съвсем техническите правомощия за решения, за комисии, за имот, за жилище или главният секретар да може да назначава нивата, без всичко това да минава през министъра, на служителите, които са под висшите длъжности директор, зам.-директор“, каза още министърът.

Бъчварова се надява все пак законът да стигне до зала и да мине на първо четене, след като се гледа и в останалите две комисии.

Цветанов: Не бламираме Бъчварова

Отхвърлянето на промените в Закона за МВР в ресорната комисия не е бламиране на министъра на вътрешните работи. Това каза председател...

Тя отказа да отговори дали има напрежение между нея и Цветан Цветанов по въпроса. „Персонални отношения отказвам да коментирам. Те нямат никакво значение, за мен за важни принципните въпроси – какво правим с МВР, накъде вървим, кое е това по-добро, което можем да направим. Да, това е бламиране на реформата, но това е само една комисия. Надявам се в другите комисии, в които компетентността е с друг профил, да има друго разбиране, защото очевидно не е лесно да разбереш идеята за една реформа, просто защото тя противоречи на тоя светоглед, който ти имаш“, заяви още Бъчварова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика