Депутатите обещаха подкрепа на Манолова за арбитражите

490
Депутатите обещаха подкрепа на Манолова за арбитражите

Пакетът от законодателни промени, регламентиращи работата на арбитражните съдилища в България, които омбудсманът Мая Манолова инициира до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов получи подкрепа от членовете на комисията по правните въпроси в парламента, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България.

Председателят ѝ Данаил Кирилов стартира подписка сред депутатите, желаещи да са вносители на поправките, изготвени от омбудсмана. По закон, Манолова има право на косвена законодателна инициатива, затова е необходимо някой народен представител да припознае мотивите и да входира предложенията.

Манолова предлага да се премахне ДДС-то за дарените храни от 1 януари 2017 г.

Предлагаме да се премахне ДДС-то за дарените храни от 1 януари 2017 година. Заедно с браншовите организации, хранителните вериги, БЧК, ...

Преди две седмици общественият защитник прати текстовете, изготвени от работна група с представители на трите арбитражни съдилища, функциониращи към национално представените работодателски организации, юристи, правозащитници и членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана за промени в три нормативни акта – Граждански процесуален кодекс, в Закона за защита на потребителите и в Закона за международния търговски арбитраж. В тях се предлага изключване на потребителските спорове изобщо от обхвата на арбитражите, а при произнасяне на арбитражни съдилища по неарбитруеми спорове, решенията да бъдат обявявани за нищожни.

Предложенията за промени регламентират и функционирането на арбитражите – изготвяне на правила и публичен регистър за тяхното създаване, както и въвеждане на изискване към арбитрите и контрол върху работата им.

„В България съществува мрежа от частни съдилища, т.нар. арбитражни съдилища, които обслужват силните на деня, които обслужват монополни структури, които вместо да решават спорове между граждани, откровено узаконено рекетират граждани. Засипани съм в институцията от жалби от български граждани, които твърдят, че са осъдени за несъществуващи задължения, за отдавна погасени дългове, без арбитражно споразумение, без да бъдат призовани, неприсъствено, без каквито и да е доказателства“, каза Манолова пред депутатите.

„От проверките, които направих като омбудсман, твърдя, че гражданите са прави, че до създаването на арбитражни съдилища в България прибягват колекторски фирми, монополни дружества, фирми за бързи кредити, агенции за недвижими имоти. Всички те бързо са разбрали удобството и преимуществото да съдят граждани, извън правилата на нормалния съдебен процес, при невъзможност за гарантиране правото на защита на българските граждани. Пълна пародия на правораздаване, но в крайна сметка си осъден, при това решението не подлежи на обжалване, то е окончателно“, допълни омбудсманът.

Манолова стартира кампания "Всеки ден - Великден"

Омбудсманът Мая Манолова и хранителният бранш стартират кампания "Всеки ден - Великден". Инициативата ще бъде обявена на 20 юни 2016 г....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика