Депутатите погазиха закона и скриха предложенията на "Правосъдие за всеки"

1327
Депутатите погазиха закона и скриха предложенията на "Правосъдие за всеки"
Снимка: БГНЕС

Комисията по правни въпроси в Народното събрание реши да скрие и недопусне до пленарна зала предложенията на гражданската инициатива “Правосъдие за всеки”.

Решенето бе взето с 7 гласа "за" и 1 "въздържал се" (Петър Славов от Реформаторския блок). Славов поиска по-конкретна формулировка чрез допълнтелна точка в решението.

"Правосъдие за всеки" ще сезира ЕК заради мълчанието на депутатите

От инициативата "Правосъдие за всеки" предупредиха, че ако Народното събрание не обсъди предложенията им за промени в Конституцията, ще...

Предложенията бяха внесени в парламента, като под тях са се подписали над 4000 български граждани. Те са оформени в седем точки и предвиждат създаване на независим заместник-главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във ВСС, премахване на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, намаляване на мандатите на т.нар тримата големи.

Решението, което депутатите са взели, гласи: “Препоръчва на народните представители по тяхна преценка да съобразят предложенията на гражданската инициатива в своята законодателна дейност”.

“Тази „препоръка” до депутатите, която заобикаля вземане на решение от пленарния състав на Народното събрание е пряко нарушение правилото на чл. 52 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Правилото изисква „органът”, до който подписката е адресирана, в случая Народното събрание, да разгледа предложенията и да се произнесе с решение”, пишат във Facebook от “Правосъдие за всеки”.

“Плашещо е нежеланието идеите за реформа на прокуратурата да бъдат дори обсъдени”, коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Величков: Опасно е, ако премиерът започне да говори от името на съдебната власт

Инициативата за промени в съдебната система на „Правосъдие за всеки" е събрала 4020 валидни подписа, а общо са се подписали 5000 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика