Димитър Цанчев: За първи път страна-кандидат за ЕС не се отказва от държавотворната си комунистическа идеология

5831
Димитър Цанчев: За първи път страна-кандидат за ЕС не се отказва от държавотворната си комунистическа идеология
Снимка: БГНЕС

"Искам категорично да заявя, че България подкрепя европейското бъдеще на Западните Балкани. Тази наша подкрепа намери израз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, за което европейската перспектива на региона беше ключов приоритет“. Това заяви българският постоянен представител към ЕС посланик Димитър Цанчев, който представлява България в днешното редовно заседание на Съвета "Общи въпроси", съобщава БГНЕС.

"Тази подкрепа се прояви и в нашето отговорно поведение като стабилизиращ фактор в региона по време на войните, съпътствали разпада на бивша Югославия. България най-малко има нужда да бъде убеждавана защо Западните Балкани трябва някой ден да станат част от ЕС. За съжаление, ние сме изправени пред проблем. Той обаче не е двустранен, както някои от вас очевидно смятат. Той се отнася до принципите, върху които е изграден и функционира нашият Съюз“, каза още посланик Цанчев.

Цанчев: Българската позиция по преговорната рамка на Северна Македония е ясна и последователна

„Българската позиция по преговорната рамка на Република Северна Македония и Албания е ясна и последователна. Ние подкрепяме полит...

По думите му за първи път в историята на разширяването сме изправени пред ситуация, когато една страна кандидат настоява наравно с държавите членки сама да определя условията, при които да започне преговорите за присъединяването си към ЕС. "За първи път имаме страна-кандидат, която заявява, че иска да стане член на ЕС, но без да се откаже от държавотворната си идеология от времето на комунизма. За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че не се смята за задължена да изпълнява договорите, които е подписала с държава - член на ЕС“, посочи българският постоянен представител към Съюза.

В изказването си посланик Цанчев подчерта, че такова поведение не може да бъде толерирано, защото то е открито предизвикателство към основите на ЕС. "Ако го допуснем, утре друга държава кандидат може да се заблуди, че ще й бъде позволено да се държи по същия начин. Най-доброто, което всички в тази зала, подкрепящи европейското бъдеще на Западните Балкани, могат да направят, е да обяснят на тази страна кандидат, че основополагащите принципи на ЕС следва да се спазват и за нея няма да бъде направено никакво изключение в това отношение“, заяви още Димитър Цанчев.

Европейските министри обсъдиха различни аспекти, касаещи справянето с пандемията от COVID-19 и ваксинационната кампания в Съюза. Акцент в посланията беше необходимостта от гарантиране на подготвеност за държавите членки, включително чрез сключването от ЕК на нови договори за осигуряване на ваксини за периода 2022 – 2023 г. Държавите членки изразиха подкрепа за бързо постигане на съгласие по Регламента за цифров зелен сертификат като възможност за улесняване на свободното движение в рамките на ЕС. Отправен беше призив за засилена международна солидарност посредством споделянето на ваксини с трети страни.

Съветът "Общи въпроси“ подготви заседанието на предстоящото на 24-25 май 2021 г. извънредно заседание на Европейския съвет. Европейските лидери ще обсъдят борбата с климатичните промени, противодействието на пандемията с COVID-19, отношенията с Русия, както и прилагането на Споразумението за търговия и сътрудничество с Великобритания.

Посланикът на България в Брюксел настоява условията ни да бъдат включени в преговорната рамка със Северна Македония

Ние не можем да допуснем влизането на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС да легитимира исторически манипулации. Ние не можем да при...

Португалското председателство на Съвета на ЕС предостави информация относно работата на Конференцията за бъдещето на Европа. Церемонията по официалното откриване на конференцията се състоя в Страсбург на 9 май, Деня на Европа. Този нов дискусионен форум предоставя възможност да бъде чут гласът както на европейските институции и държавите членки, така и на европейските граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика