Димитър Стоянов събра военни министри от Югоизточна Европа и осъди руската агресия в Украйна

2379
Димитър Стоянов събра военни министри от Югоизточна Европа и осъди руската агресия в Украйна
Снимка: Министерство на отбраната

„Ние трябва да продължим да укрепваме нашата солидарност и сътрудничество за постигане на целите на инициативата SEDM“, каза военният ни министър Димитър Стоянов при откриването на Годишната среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа.

Тя се провежда в София между 16 и 18 ноември и се организира в рамките на българското председателство на SEDM, което е под ръководството на зам.-министър Теодора Генчовска. Сред участниците са министрите на отбраната на Румъния, Грузия и Молдова. Процесът SEDM е създаден през 1996 г. като механизъм и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество, повишаване на сигурността и стабилността в тази част на Европа.

Военният министър: Нидерландия ще обучи наши пилоти за Ф-16, а няма да ни дава самолети

Нидерландия е изразила готовност да обучи наши пилоти да управляват F-16, а не е искала да ни предостави такива самолети срещу нашите М...

Стоянов акцентира върху значителната роля, която Процесът SEDM играе вече повече от четвърт век в укрепването на добросъседските отношения и в евроатлантическата интеграция на държавите от региона. Той подчерта съществения принос на SEDM за справяне със съвременните заплахи пред сигурността. „Изпълнената с предизвикателства обстановка в региона и в света укрепва увереността ни, че в тези тревожни времена трябва да останем заедно, за да запазим мира, сигурността и стабилността“, каза той.

Тазгодишната среща на министрите на отбраната в София преминава под знака на предизвикващите тревога и възмущение събития на територията на независима Украйна, която е една от членуващите в Процеса държави, отбелязват от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„Ние следим с огромна загриженост конфликта, който оценяваме като най-голямата заплаха за мира и глобалната сигурност след края на Втората световна война. Бих искал да изразя нашата солидарност и дълбок респект към смелостта, твърдостта и героизма на украинския народ и украинските въоръжени сили в борбата им за отстояване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза Димитър Стоянов.

Шведски експерти ще проверяват две наши летища дали могат да приемат изтребители “Грипен”

Швеция изпраща свои експерти, които да инспектират две български военни летища - “Граф Игнатиево” и “Безмер”, д...

„От създаването си Процесът SEDM успешно насърчава мира, взаимното разбирателство и придържането към нашите споделени ценности и е признат за значима регионална инициатива“, добави заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

На брифинга след срещата Димитър Стоянов заяви, че членките са осъдили "агресивните действия на Руската федерация срещу една суверенна държава" в обща декларация. Той заяви, че SEDM е важен не само за сигурността в региона, но и за сигурността в Европа и целия свят.

ОЩЕ: До края на седмицата трябва да е готов анализът за даването на оръжие за Украйна

Снимки: Министерство на отбраната

С„Ние трябва да продължим да укрепваме нашата солидарност и сътрудничество за постигане на целите на инициативата SEDM“, каза министър Димитър Стоянов при откриването на Годишната среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа. Срещата се провежда в София в рамките на българското председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Процесът SEDM е създаден през 1996 г. като механизъм и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество и повишаване на сигурността и стабилността в тази част на Европа.
Министър Стоянов акцентира върху значителната роля, която Процесът играе вече повече от четвърт век в укрепването на добросъседските отношения и в евроатлантическата интеграция на държавите от региона. Той подчерта съществения принос на SEDM за справяне със съвременните заплахи пред сигурността. „Изпълнената с предизвикателства обстановка в региона и в света укрепва увереността ни, че в тези тревожни времена трябва да останем заедно, за да запазим мира, сигурността и стабилността“, каза Стоянов пред участниците във форума, сред които са колегите му от Румъния, Грузия и Молдова. 
Тазгодишната среща на министрите на отбраната в София преминава под знака на предизвикващите тревога и възмущение събития на територията на независима Украйна, която е една от членуващите в Процеса държави. „Ние следим с огромна загриженост конфликта, който оценяваме като най-голямата заплаха за мира и глобалната сигурност след края на Втората световна война. Бих искал да изразя нашата солидарност и дълбок респект към смелостта, твърдостта и героизма на украинския народ и украинските въоръжени сили в борбата им за отстояване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза министър Стоянов.
„От създаването си Процесът SEDM успешно насърчава мира, взаимното разбирателство и придържането към нашите споделени ценности и е признат за значима регионална инициатива“, каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, под чието ръководство е ротационното председателство на SEDM

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика