Дянков: БЕХ трябва да се закрие

7133
Дянков: БЕХ трябва да се закрие
Снимка: БГНЕС

Представители на бизнеса ще влязат в бордовете на НЕК и другите държавни енергийни компании, за да контролират дейността им, да дават съвети за свиване на разходите. Това Симеон Дянков, бивш финансов министър, определи като успех към днешна дата. В интервю за "Стандарт" той обаче посочи: "Влизането на представители на бизнеса в държавните енергийни бордове е донякъде нож с две остриета. Защото тези представители имат интерес да натискат цените надолу. Така дефицитите в енергетиката няма да бъдат намалени, освен ако системата не се изчисти по друг начин".

"И тук е основният въпрос, който вече няколко години не се решава: какво да се прави с големия дефицит от близо 4 милиарда лева. В това отношение представителите на бизнеса са прави. Тази тема по никакъв начин не е решена. Миналата година се направиха няколко положителни стъпки в парламента от бившия енергиен и икономически министър Делян Добрев: спряха се огромните преференциални ставки за т.нар. заводски централи, спряха се някои преференции и за алтернативните видове енергия. Но това ще помага в бъдеще, за да не се трупа допълнителен дефицит и не решава въпроса с вече направения от близо 4 милиарда лв.", коментира Дянков.

БЕХ вече действа, за да върне задълженията на НЕК към американските централи

В момента Българският енергиен холдинг (БЕХ) подготвя документите във връзка с обявата на избор на банка или банки, които да осигурят к...

Според бившия финансов министър трябва да се работи в две посоки. Едната е да се каже каква част от дефицита е натрупан поради недалновидна политика на различните енергийни регулатори във времето. И каква част е поради недалновидни политически решения.

"Министър Теменужка Петкова посочи числа. Около 2,5 млрд., или по-голямата част, идват от лоши решения на политици. Останалите около 1,5 милиарда са резултат от регулаторната политика. Изключително важно е да се направи това разделение. Защото, както иска и бизнесът, трябва да се реши коя част от дефицита по какъв начин да се покрие. А не както се говори постоянно, включително и в момента, от правителството, че някак си през регулации, през по-голяма ефективност на различните енергийни дружества този дефицит ще се намали с времето. Това няма как да стане, той просто е много голям", каза Дянков.

Според него тези 2,5 милиарда в дефицита са следствие от политически решения: АЕЦ "Белене", "Цанков камък", Бургас-Александруполис и други големи проекти, които, по думите му, НЕК нямаше сама да реши да прави. "Това са политически грешки и затова трябва да се намерят пари по политически път, а не от енергийната система", допълни той.

"В момента се търси голям заем за БЕХ и това по някакъв начин прехвърля всичката вина на регулатора КЕВР, а не трябва да е така. Освен това системата се оставя да си решава едва ли не проблемите сама, а тези проблеми са създадени отвън, от политици. Освен това днес (бр. - вчера) "Фич" понижи дългосрочния кредитен рейтинг на БЕХ до BB-, което поставя холдинга в по-неизгодни условия при търсенето на заем. Затова трябва да се раздели вината, условно казано, и да се каже кой е виновен във времето за енергийните дефицити. Сегашното правителство трябва да реши как да постави този въпрос", посочи още той.

Световната банка ще консултира БЕХ за либерализацията

В началото на 2016 г. правителството има амбициозната цел либерализацията на енергийния пазар да стане факт. Това заяви на пресконфер...

Дянков посочи и втората посока на действие: "Ако събираемостта продължава да върви добре, част от допълнителните постъпления могат да отиват за покриване на "политическия" дял от 2,5 милиарда от натрупания дефицит. Не само тази година, а и следващата, по-следващата - според разработен дългосрочен план. Политическите грешки се поправят с политически решения. Затова трябва да се търси решение през бюджета. А не да се правят опити за изчистване на дефицита през КЕВР чрез по-високи цени. Това, освен че е некоректно, не е и постижимо. Бизнесът е прав - с начина, по който се вдигат, цените започват да пречат на икономиката".

Симеон Дянков е категоричен, че е необходимо БЕХ да се закрие, защото холдингът в момента просто трупа загуби. Той припомни, че още министър Трайчо Трайков имаше такъв проект и план за закриване на БЕХ.

"Според мен е добре БЕХ да се затвори, а НЕК да се изчисти от "политическата част" от задълженията си. Тази част от дефицита би следвало да е задължение на правителството, не на НЕК и на БЕХ. На това и следващите правителства, с дългосрочен план. Мисля, че това е и идеята на някои от бизнес асоциациите. По този начин няма непрекъснато да има натиск за увеличаване на цените", посочи Дянков.

 

Столичната "Топлофикация" дължи 560 млн.лв. на БЕХ

Към момента софийската "Топлофикация" дължи на Българския енергиен холдинг са в размер над 560 милиона лева. Това стана ясно по врем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика