ДКК с нов удар по бившия шеф на ВМЗ, разкриха и "смущаващ договор" за 6 млн. лв.

4232
ДКК с нов удар по бившия шеф на ВМЗ, разкриха и "смущаващ договор" за 6 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров и членът на Съвета на директорите Иван Зангочев дадоха брифинг, на който отправиха още един удар към бившия шеф на ВМЗ-Сопот (под шапката на ДКК) Иван Иванов, назначен от Корнелия Нинова.

Припомняме, че през уикенда бе разкрито как той използвал къща в Хисаря със средства на предприятието. Имотът струвал 4500 лева месечно, а отделно ВМЗ плащали и за шофьор, който всеки ден да взима Иванов от София и да го кара до предприятието. Така, според новото ръководство на ДКК, назначено от министъра на икономиката Никола Стоянов, държавното дружество било ощетено пряко със стотици хиляди левове.

Новият шеф на ДКК намекна, че предшественикът му е скрил проблеми по търговски спор

Новият шеф на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров обвини предходното ръководство на компанията в лицето на Смиляна Н...

Димитров и Зангочев отговориха на твърдения, направени на пресконференция на предходното управление на ВМЗ-Сопот, дадена днес. „За мен смущаващо е обстоятелството, че предходният изпълнителен директор Иван Иванов е наел къща на космическа цена от 4500 лева на месец - и то на местоположение, което не съвпада с работната дейност на предприятието, а има по-скоро рекреативна функция. За почивка, не за работа", каза Димитров.

"Никъде не е посочено, че тази къща се ползва от служители на предприятието. Напротив – посочено е, че наемател е ВМЗ и той се представлява от Иван Иванов, изпълнителния директор. Той може да каже, че вътре е имало 100 души, но за това няма доказателства", допълни той.

Директорът на ДКК каза и че в сключените договори за управление и контрол, които предвиждат какви права, задължения и привилегии имат директорите, "такава привилегия за такова помещение не е включена в правата на страните". "Нямаме данни за ползвани такива привилегии от предишни членове на Съвета на директорите – всеки е пътувал с личен транспорт, не е ползван служебен. Като хора с отговорно отношение, те не са си позволили да ползват шофьор на дружеството".

Иван Иванов, който има на щат шофьор във ВМЗ – Сопот, има сключен още един договор за още един шофьор, заяви Зангочев. Бившият шеф е имал двама шофьори, а колко е използвал услугите им - не е сигурно. "С втория има сключен втори трудов договор, който е в нарушение на кодекса. Поискали сме информация как са се движили тези автомобили", заяви още членът на СД на ДКК.

Венцислав Димитров заговори и за смущаващ договор, датиращ от 2 август, когато Съветът на директорите решава да се започнат ремонтни дейности във ВМЗ, а на 3 август се избират строители за дейности на стойност 6 милиона лева. Ден по-късно се сключват договори с фирмите, като липсва конкретика какво ще се ремонтира. На 8 август плащат на фирмите 50% аванс – 3 млн. лв. На 17 август сключват анекси към договорите за строителство.

Венцислав Димитров, ДКК: Категорично са източвани близо 800 хил. лв. от офшорка

"Категорично са източвани близо 800 хил. лв. от офшорка." Това заяви изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (Д...

"При процедурата за избор възложителят не е поставил изисквания за голяма част от материалите, липсват технически спецификации относно ценовите оферти, липсват критерии за контрол на качеството на изпълнение. Не на последно място, с така оформени рамкови договори с 50% аванси и последваща стойност на сключените анекси, се променя авансовата сума – тя става близо 60%", каза той.

Няма документи, на база на които се гарантира авансовото плащане за изпълнението. Съгласно договорите се предвиждат междинни плащания до 90% от стойността, като плащанията не са свързани с изпълнение на определен обем работа. "Липсата на конкретика показва една бързина, която не е оправдана, защото са забранени плащанията за дейности извън обичайната дейност на предприятието. Не виждам строително-монтажната дейност да е основна за предприятието", обяви директорът.

По думите му, има и разминавания в пазарните нива на възложеното към онзи и към днешния момент – те са с повече от 30%.

"Събираме документи, с които бихме искали да излезем и като принципали на ВМЗ да направим следваща пресконференция в предприятието, на която ще представим всички документи", обяви той.

"Проблем е липсата на суровина за производство на крайния продукт. Капацитетът на предприятието е запълнен до 2024 г., единственото нещо, което се очаква, е да си намира суровина, за да се включи тя в производството", каза изпълнителният директор на ДКК.

Има вероятност всички решения на ДКК да бъдат обявени за нищожни

Поради закононарушение на предходния министър на икономиката и индустрията има вероятност всички решения на ДКК, взети през последните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com