Днаиел Лорер: 14 декември е нереалистичен срок за цялостно споразумение със Северна Македония

4711
Днаиел Лорер: 14 декември е нереалистичен срок за цялостно споразумение със Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Ще има ли скоро развръзка в спора между Република Северна Македония и България, коментира в предаването “Важното, казано на глас” по bTV Radio Даниел Лорер от първата политическа сила “Продължаваме промяната”.

“На нас ни се струва, че ако оставим единствено историята да движи преговорите занапред, това няма да даде достатъчно добър резултат и за двете страни. Така, че ще отворим и допълнителни дискусии относно икономическия напредък между двете страни. А историческата дискусия ще се движи успоредно. Така, че и двете страни да бъдат удовлетворени”, обясни Лорер.

ВМРО: Абсолютно недопустимо е Скопие да казва кой ще е външен министър на България

"Ние от ВМРО от самото начало на появата на Кирил Петков на политическата сцена сигнализираме, че неговият проект е чужд и целта му е н...

Той коментира и съвместната историческа комисия между Скопие и София. “До момента ние считаме, че работата на историческата комисия не предлага напредък и двете страни се чувстват неудовлетворени от това, което се случва и трябва да намерим нова формула. Нейната функция трябва да бъде подпомагаща, но не и единствена в този процес. Спорът е дълбок и ние знаем, че на Балканите нашите народи са обвързани от много дълга история. Тези дискусии трябва да извървят своя път. Това се случва между всички междусъседски народи на Балканите и няма начин това да е единствения път за разговори между нас и тях” допълни той.

Попитан дали ще бъде предложен за външен министър Лорер не отрече, но и не потвърди: “Ние очевидно в нашия отбор имаме някакви идеи за позиции, но всичко това предстои да се финализира в резултат на коалиционните преговори, които предстоят в близките седмици. Коментари от Република Северна Македония, които коментират наши предишни изказвания, не би трябвало да повлияят на решенията у нас”, каза той. Вчера стана ясно, че специалният пратеник на Скопие Владо Бучковски е изразил надежда, че че именно Лорер ще е бъдещият външен министър, като РСМ се надяват това да им помогне по пътя към Брюксел. Според него 14 декември, когато ще се проведе последната за годината среща на върха на Европейския съюз, е нереалистично кратък срок за постигане на цялостно споразумение. Подобен коментар направи днес и вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров.

Даниел Лорер коментира и започналите преговори за управляваща коалиция. “По време на първите ни срещи всички дадоха заявка, че са готови да участват и да сложат настрана партийното си его, за да работим всички за една коалиционна програма, която да можем да изпълним заедно за доброто на България. Надяваме се работните групи да заработят най-късно до средата на следващата седмица по различните сектори на икономиката на България”. Той допълни още, че до момента никой не е изказал несъгласие срещу номинацията на Кирил Петков за премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com