Добрев: Целият свят вижда, че от дерогацията печели Русия, само ние затваряме очи

1410
Добрев: Целият свят вижда, че от дерогацията печели Русия, само ние затваряме очи
Снимка: БГНЕС

"Тази дерогация не ни беше необходима, тя беше издействана от Асен Василев, за да печелят руските фирми и това се вижда от целия свят. Сякаш само нашето правителство са единствените, които са заровили глава в пясъка и си мислят, че тези далавери с руснаците, които ги правят, никой друг не ги вижда". Това заяви шефът на енергийната комисия Делян Добрев, който коментира темата с "Лукойл" и изключението за България в предаването "Още от деня" по БНТ. 

Той уточни, че е бил в САЩ и там е бил поставен въпросът как е възможно България да купува три пъти повече нефт сега отколкото преди да започне войната. "Преди войната ние купуваме по 15 млн. барела, сега купуваме по 40 млн. Това не може да остане скрито. Да не говорим, че доставят се и горива в открито море, пренатоварват ги на някакви кораби, само и само да ги скрият", добави още Добрев. 

Той коментира, че като стане въпрос за дерогацията "се разтриса целият парламент, целият кабинет, хвърчат и заплахи за оставки". "Денков най-често говори, че ще подаде оставка и особено като види, че не минава номера, казва, че се е объркал", обясни Добрев.

"Рафинерията в Бургас може да работи с всички видове петрол"

"Рафинерията в Бургас може да работи с всички видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и само, за да печелят руските фирми", заяви той. По думите през последните шест месеца е имало три срещи между Николай Денков, Асен Василев и собственика на "Лукойл" и тях няма нито един официален документ за която и да е от тях.

"Представете си, лети мултимилиардерът от Русия с частния си самолет, с двамата си заместници - големите собственици на "Лукойл". Отиват на среща в Министерския съвет с Денков и Василев. От тази среща няма нито предварителна информация, нито след това. Ние как разбираме? Те отиват на посещение в президентството и оттам искат една снимка, на която ние виждаме, че тези хора са били тук", каза той.

Той припомни и колко пъти вече става въпрос за прекратяване на дерогацията. Той поне пет пъти я е внасял в НС. "Спомняте си, че уж септември се подписахме всички и "Промяната", че след 30 дни ще се прекрати - до края на октомври, сега станаха 3 месеца", каза още той. 

Още: На комисия: Не приеха нито едното предложение за отмяната дерогацията

"Все пак отстъпката от два месеца е по-добра от отстъпката от 12 месеца, която колегите направиха. септември уж се подписахме всички по предложение след 30 дни да се спре дерогацията и тези 30 дни станаха 12 месеца", каза още Добрев.

"Има 17 държави, които са с по-евтин бензин без данъците"

Според него в момента плащаме колкото в останалите страни за горива. "Има 17 държави, които са с по-евтин бензин без данъците, в някои от най-богатите държави бензинът е по-евтин от при нас, а защо в България не е така, като уж ползваме дерогация. Тоест, от тази дерогация печели единствено Русия", заяви той. 

Увери и че няма да стане нищо по-различно, когато тя се прекрати, но остава сигурен, че гражданите са били ограбени. По отношение на новината, че "Лукойл" обмисля да продаде активите си, председателят на енергийната комисия твърдо заяви, че преди това трябва да се уверим, че купувачът не е някой прикрит руски собственик, който да злоупотребява на гърба на българския потребител. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев свали Волгин на земята: ЕС няма армия, за да я праща в Украйна

Министър Коритарова: Първият участък на АМ "Хемус" ще е готов до края на годината

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика