Докога 1103 жители на павликенско село ще бъдат мъчени с безводие?

3960
Докога 1103 жители на павликенско село ще бъдат мъчени с безводие?
Снимка: iStock/Guliver

Поне до края на септември няма да бъде възстановено водоподаването към павликенското село Караисен, а после – според зависи. Това става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова в писмения парламентарен контрол по въпрос на депутата от БСП Явор Божанков. Безводието в селото пък министърът на земеделието Десислава Танева обяснява с административно-бюрократични причини - липсата на договори, разрешителни и заявки, като не се ангажира с прогноза кога проблемът ще бъде разрешен.

Проблемът

Около 1000 души нямат достъп до питейна вода в домовете си и разчитат на старите селски чешми около и в селото, институциите си прехвърлят отговорност, а жителите на с. Караисен прибегнаха до протестни действия, сигнализира до МЗХГ Божанков.

Проблемите в селото започват от края на миналата година, но през настоящата сериозно се задълбочават, посочва той на вниманието на МРРБ. "В края на април, е въведен режим на водата, който оставя голяма част от домакинствата без вода през деня. От друга страна графикът за водоподаване не се спазва, въпреки многократното му актуализиране от страна на ВиК дружеството. Според жителите, много често вода има само около 2 часа през деня, а до някои къщи липсва напълно", уточнява депутатът.

Според официално становище на РЗИ Велико Търново, причината за липсата на вода е намален дебит на водоизточника на селото, а според ВиК "Йовковци", причината за намаления дебит е в спряното водоподаване от страна на "Напоителни системи" по "Главен ляв Баташки канал", информира Божанков. Той отбелязва, че община Павликени е спечелила европейски средства с цел подновяване на водопреносната мрежа, но процедурата се обжалва, което пречи на реализирането на проекта.

Дори проектът да бъде реализиран, режим на водата отново ще има, тъй като дебитът на водоизточника е в пъти по-малко, в сравнение с предходни години, алармира Божанков, позовавайки се на ВиК дружеството.  "Единственото трайно решение остава намирането на нови алтернативни източници", посочва той и изтъква, че от безводие страдат и съседни райони.

За преодоляване на проблема е депозирано искане за смяна на статута на яз. "Александър Стамболийски", така, че да се ползва за битово-питейни нужди, припомня депутатът. Позовавайки се на местното ВиК "Йовковци", той информира МРРБ, че с изграждане на  пречиствателна станция на язовира, вода може да се доставя по гравитачен път до четири общини на територията на Велико Търново - Павликени, Сухиндол и Свищов, а на територията на обл. Габрово - община Севлиево.

Виждането на МРРБ

Очаква ли се режим на водата в Бургас?

„Няма опасност от воден режим в Бургас и Варна. Язовир „Камчия“, който захранва двата областни града с вода, може да ...

"Поради намален дебит на водоизточниците в обслужваната от оператора територия в момента е наложен режим на водоснабдяване в общо 14 населени места в 8 общини от областта, като засегнатото население е общо 10 174 жители. Пет от тези населени места с общо 5 379 жители са в община Павликени", потвърждава проблема регионалния министър Петя Аврамова.

„Наложеният режим на водоподаване за с. Караисен, общ. Павликени, с население 1103 жители продължава, като се очаква той да продължи до края на месец септември“, съобщава тя, позовавайки се на справка от ВиК оператора.

В бъдеще, при успешна реализация на проекта на община Павликени за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Краисен, ще се постигне намаляване на загубите и подобряване на качеството на водоснабвяването на селото, предполага тя.

Аврамова уточнява, че смяната на статута на язовира обаче изисква съвместни действия на няколко институции - здравното министерство, МОСВ, време и ресурс. Към момента язовирът се стопанисва от НЕК за добиване на ток и за напояване, а за използването му за питейно-битово водоснабдяване е необходимо да се извършат проучвания и анализи за качеството на водата, изграждане на пречиствателни станции и пр., обяснява още тя. 

"Провеждането на съответните проучвания и анализи за качеството на водата, които сами по себе си отнемат значителен времеви и финансов ресурс, трябва по безспорен начин да докажат, че водата от язовир "Александър Стамболийски" може да бъде използвана за питейни нужди, след което би могла да се процедира промяна на статута на язовира", заключава министърът.

Проблем с водата в още няколко общини, Нинова иска реформи във ВиК сектора

Лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе работни срещи с кметове на общини и населени места, общински съветници, общински партийни предсе...

Отговорът на министър Аврамова все още не е приложен в секцията за парламентарен контрол на сайта на парламента, но от министерството в аванс го разпространиха до медиите и уверяват, че МРРБ е готово да съдейства на Община Павликени при проучване на нови водоизточници за с. Караисен и за реконструкция на водоснабдителната инфраструктура.

Безводието в района министърът на регионалното развитие обяснява най-вече с "продължителната тенденция на засушаване и неравномерно разпределение на валежите" и не пропуска да се оплаче, че секторът е трайно недофинансиран, че инфраструктурата е построена преди повече от 50 години. Иначе, Аврамова уверява, че стремежът на МРРБ и на ВиК дружествата е насочен към реконструкция и рехабилитация на инфраструктурата, като отбелязва, че за подмяна на водопроводите са необходими огромни средства и че е от съществено значение максимално да се използват фондовете на ЕС.

В пълен текст въпросът на Явор Божанков, можете да видите ТУК, а отговорът на регионалния министър се очаква да бъде прикачен ТУК.

Обяснението на МЗХГ

Стана ясно, че липсата на питейна вода в селото е свързана с липсата на вода в напоителните канали, обръща внимание Божанков и на министъра на земеделието. "Спирането на водата по "Главен Баташки канал" от страна на "Напоителни системи", води до използването на питейна вода за поливни цели, което намалява дебита  към селото.  "В официално писмо местното ВиК заявява, че единствено от "Напоителни системи" зависи кога ще се повиши дебита за питейно-битови нужди на село Караисен, а от "Напоителни системи" не отговарят на многократните писма от страна на граждани и местна власт", сигнализира депутатът до МЗХГ.

Свищов пак е без вода - за пореден път това лято

В Свищов няма яснота кога ще бъде възстановена аварията по компрометирания водопровод, който за пореден път това лято оставя близо 30 0...

Нормално ли е в XXI век около 1000 души да изминават километри, за да се сдобият с питейна вода и кой ще поеме отговорност за безхаберното отношение и липсата на реакция от страна на "Напоителни системи", попита той министъра на земеделието.

От отговора на министър Танева става ясно, че причината била административно-бюрократична - в липсата на договори и подадени заявки.

Ето какво обяснява тя: "За да бъде подавана вода за рововете на местното ВиК, дружеството трябва да има разрешително за водовземане, да бъде вклюлчено в месечния график, утвърждаван от МОСВ, както и да има сключен договор с "Напоителни системи", за да може да се извършва услугата "доставка на вода" по каналната мрежа, собственост на "Напоителни системи". Оводняването  за селото се извършва чрез каналната мрежа на НЕК и "Напоителни системи", а към момента местното ВиК няма издадено разрешително за водоползване и няма сключен договор за доставка на вода с "Напоителни системи". По "Главен ляв Баташки канал" не се подава вода, тъй като няма подадени заявки и сключени договори за доставка на вода за напояване".

В пълен текст депутатският въпрос можете да прочетете ТУК, а отговорът на министъра на земеделието - четете ТУК.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com