Дончев призна: Въглищните ни централи са под риск

2444
Дончев призна: Въглищните ни централи са под риск
Снимка: БГНЕС

"Зелената сделка ни създава голям проблем. Това ще е процес от 10 години, който ще отвори възможности, но ще даде и проблеми. Най-големите проблеми са натиска по отношение на енергетиката и мощностите. Под риск са въглищните ни централи, призна пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Това производство на енергия е 60% от цялото ни производство през зимата, но трябва да си признаем, че то замърсява околната среда. Всички нови мощности се плащат от пазара. Има всички предпоставки цената на електроенергията в Европа да расте.

Експерт заради статистика на ЕК: България може да не пипа ТЕЦ-овете си до 2030 г.

България е сред страните с най-голям спад на въглеродните емисии спрямо базовата 1990 г. Последните данни на ЕК сочат, че спадът в ЕС е...

Това едва ли ще се отрази добре на икономиката. Конкурентите ни не дават белези да "позеленяват", така че се опитваме  да направим план. Има определено финансиране, което би помогнало тази зелена трансформация да е по-лесна", посочи Дончев.

"Зелената сделка е факт от края на миналата година, като оттогава има работна група под мое ръководство, което прави план за целия преход. Чух спекулации, че планът не е представен на ЕК. Не е вярно, вероятно ще бъде приет от Министерски съвет другата седмица", заяви вицепремиерът.

Той се спря и на темата за машинното гласуване.

"В самото гласуване на Министерски съвет не е имало коментари и обструкции. От ВМРО след това изразиха възражения. Аргументите против са, че оскъпява изборния процес.

Още не знаем каква ще е финално цената на машините. Колебаем се дали да бъдат купени или сглобени. Продължават разговора за типа машини. По-добрият вариант за мен е такива, които позволяват директно гласуване на машината.

Нинова: Зелената сделка трябва да защити българската индустрия

„Разискванията за Зелената сделка се водят в много важен за България момент, защото екологичните въпроси сега са едни от най- чув...

Категорично няма да се наемат машини, защото сметката не излиза. Трябва да се ползват между 15-20 хил. машини. Никой не иска да се следят резултатите в реално време", каза още той

"Машинното гласуване е по-лесно за много граждани, премахва се проблемът с невалидните бюлетини. Решава се проблема с протоколите, машината го генерира автоматично в края на изборния ден, ще се ускори броенето на изборните резултати.

Очакваме, че съдът ще иска хартия, затова се мисли за машина, която ще се съхранява в урна при успорване. Все пак е електронно устройство, рисковете за злонамерено вмешателство. Никой не иска избори да са обект на киберпробив За първи път някой се заема с организацията на изборите година при тях. Това е по силите на държавата, очевидно това е пътят, хайде да го извървим по най-добрия начин", каза още вицепремиерът.

По отношение на искането на главния прокурор Иван Гешев за преглеждане на всички приватизационни сделки, Дончев посочи, че действията на Гешев са в правилната посока".

"В Наказателния кодекс са описани сроковете, част от приватизационните сделки са годни да бъдат обект на вниманието на прокуратурата. Много държавни предприятия обезпечени на входа и изхода, единствен шанс е била приватизация. Друг въпрос е как е била извършена тя и какво се е случило с предприятието след това. Голяма част от българското общество счита, че неща, строени години наред са продадени и пропиляни. Редно е да им се даде отговор, смятам, че действията на Иван Гешев са в правилната посока", каза Дончев.

"Политически зоопарк": Крадливите приватизатори сами на себе си са контрольори

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес, както и на последващия кон...

На въпрос къде са били всички звена Дончев отговори: Ако всички си бяха свършили работата нямаше да се налага главният прокурор да ходи там. Не ми е работа да правя политически оценки за действията на съда и прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика