Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

1557
Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт
Снимка: БГНЕС

Дебатът по Плана за възстановяване и устойчивост се води от хора, които са го чели до 10 страница Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, предаде БГНЕС.

„Първата ни задача е да върнем разговора към действителността. Защо? Защото се натъкваме на следния феномен - основна част от публичния дискурс е коментар върху коментарите, които е направил някой друг. Той няма никаква връзка с реалността. Националният план за възстановяване и устойчивост безспорно е много важен финансов инструмент, но той е един от много. Като ресурс е 12,6 млрд. лв, една четвърт от цялото финансиране, което България ще получи до 2030 г.“, каза Дончев.

Той уточни, че допълнително има и Оперативни програми, ПРСР, Фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките по декарбонизация, със сигурност в три района в страната – Перник, Кюстендил, Стара Загора.

„Националният план има много важна роля. Това са образно казано най-бързите пари. Две трети от тези 12,6 млрд. трябва да бъдат договорени първите две години, но той не е единствения инструмент. От там идва проблемът. Ако Планът е доста тегав за четене документ, защото основното му тяло е близо 300 страници. Някой, за да говори компетентно по темата трябва да изчете всичко. По тази причина основно дебатът се води от хора, които са го чели до 10 страница. Затова чуваме, че в плана има само асфалт. Съжалявам, колеги, но в Плана изобщо няма асфалт. Това не е повод за хвалба. Не считам, че инвестициите в пътна инфраструктура са нещо лошо. В Плана имало само стиропор, за санирането се ползва фибран и други материали, простете, колеги, но разходите за саниране са само 16%. Би било редно да са повече“, подчерта той.

В същото време Бойко Борисов призова Сдружението на общините да излезе с позиция веднага по отношение на програмата за саниране, ще извадят дейността от програмата, а Дончев добави, че то съответства на направена препоръка от Европейската комисия.

„Ако Планът има специален акцент, това на първо място са зелените политики, които са близо 40% от ресурса; ако има втори акцент, това е образование, иновации и икономическа трансформация. Ние сме се опитали да отворим целия микс от политики“, заяви той и добави, че не са навлизали в теми като пътен сектор и уточни, че милиарди са необходими във водния и железопътен сектор. Борисов беше категоричен, че с един План не може да бъдат разрешени всички проблеми, които има страната ни.

„За 49 инвестиции ние сме се ангажирали с 37 реформи“, заяви Дончев.

Зам.-министър на образованието и науката Карина Ангелиева попита какъв асфалт е видяла опозицията в Плана за възстановяване и устойчивост и подчерта, че в сърцевината му стоят човешките ресурси и икономика, основана на знанието. Тя посочи, че те имат точно обратната цел - да махнат асфалта.

„Струва ми се, че опозицията не познава Брюксел. Брюксел не е нещо страшно, изцяло техническо или несъществуващо, което няма лице. Има фантастични експерти и хора като нас, с които работим и то не от вчера. За мен това е обидно за всичко мои колеги, които работиха и ще продължат да работят по тези реформи. Реално това, което се пропуска е комплексността на целия План за възстановяване и устойчивост“, заяви тя. „Критиците, които смятат, че няма пари за бизнеса виждат само инвестиционните проекти за бизнеса, но нима човешките ресурси не са в полза на икономическото развитие? Никой от опозицията не споменава това, което е тъжно. В сърцевината на този План стоят човешките ресурси и икономика, основана на знанието. Това можеше да стане по един начин до докажем, че реформите, които стартираха в това правителство успяха“, посочи Ангелиева.

Трудността в образованието е, че реформите са невидими в този мандат.

"Най-трудното в системата на образованието е, че реформите са много. Реформирахме изцяло учебни програми, създадохме нормативна уредба, която да гарантира онлайн обучението“, уточни Ангелиева.

„Доказахме, че има изключителна голяма необходимост за модернизиране на образователната среда както отвън, така и отвътре, за да могат след пандемията децата да се върнат не в старите класни стаи, а в една модерна STEM среда, в която могат да работят по проекти, да развиват компетенции и умения, които са свързани с пазара на труда, създаване и креативност. Защо никой не прочете, че в тези STEM стаи, които ще са повече от 8300, ще покрием всички училища в България“, заяви Ангелиева. По думите ѝ няма да има училище, което да няма модернизирана лабораторна среда. „Ще поставим това в контекста и на модернизиране на външната среда, облика на училището. Какъв асфалт? Предлагаме да махнем асфалта от двора на училището и да сложим зелена среда“, обясни зам.-министърът.

От думите на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов стана ясно, че Планът ще разреши проблеми, които в момента ни отреждат челните места по смъртност и инвалидизация на хора с мозъчен инсулт.

"Ще бъде създаден център за интервенционална рентгенология, в който ще бъдат обучени медици как да действат в първите минути от настъпването на инсулта", каза той.

Георги Ганев: Голямата драма с Плана за възстановяване е, че сме между трън и глог

Националният план за възстановяване заседна в парламента. След като не се състоя изслушването на премиера по документа, първоначално ...

Средства ще бъдат използвани и модернизацията на психиатричната помощ в България.

"Тя ще засегне 12 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 21 клиники, разположени в лечебни заведения", посочи още Ангелов.

В същото време Томислав Дончев коментира, че критиката не е лошо нещо, но когато е аргументирана и има база за сравнение. Според него в случая партии казват колко лош е техният План, но не показват своя. Премиерът в оставка добави, че те не изкарват план за развитие на страната, защото той носи политическа отговорност, а те са отишли в парламента, за да създадат хаос.

„Няма да го видите плана. Аз тайно се надявах да изпаднем в патова ситуация. А ние изпаднахме в цугцванг политическите партии в България. Всеки ход е грешен оттук нататък след отказа на депутатите. Това се казва в шахмата цугцванг – патова ситуация, в която не могат да се победят. Ние вече сме в съвсем друга позиция“, каза Борисов.

„Ние нямаме претенции, че сме писали Библията или един съвършен инструмент. Ние сме използвали потенциала, който има в България, да направим един добър план. Да го поправят, да го изхвърлят, да го махнат, каквото искат да го направят. Ако ние управляваме този план, вече щеше да бъде в Европейската комисия. Щяха дори да са ни го върнали за доработка по различни теми. Щяхме пак да сме го пратили, пак да се е върнал, за да добавим конкретика. Те затова не изкарват този план, защото той носи политическа отговорност. А те се готвят и използват парламента сега за предизборна кампания. Те не са отишли да работят там. Те са отишли, за да създадат хаос“, подчерта Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика