Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дончев видя грешките на мажоритарния вот, но "народът ще си получи каквото иска"

19 декември 2016, 09:00 часа • 3992 прочитания

Имам богата фантазия, ще се опитам да си го представя. Така вицепремиерът в оставка Томислав Дончев отговори на въпрос дали може да си представи правителство с премиер Божидар Лукарски. Дончев обаче не уточни категорично кого би подкрепила ГЕРБ за министър-председател от Реформаторите, като обясни, че ще стане ясно след днешните разговори между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Пред Нова телевизия вицепремиерът в оставка също подкрепи тезата на Бойко Борисов – смисъл от правителство на Реформаторите има само за промяна на Изборния кодекс, за да бъде въведена мажоритарната избирателна система. Той се съгласи, че за направа на прерайониране трябва поне половин година. Дончев се съгласи и, че с тази система може да се стигне до безкрайни частични избори – при мажоритарен вот с абсолютно мнозинство, както и при прерайониране в някои общини от един блок да гласуват в един район, а от друг – в друг. Харесва ни или не ни харесва, така се е произнесъл народът, оправда позицията на ГЕРБ и Борисов вицепремиерът в оставка.

На директен въпрос дали максимално добрият вариант е да бъде въведена с абсолютна точност системата от референдума на Слави Трифонов, Дончев отговори: "Защо този дълбок разговор го водим сега", защото било нормално този разговор да се води преди това. Народът получава това, което иска, подчерта той и не коментира тезата, че е възможно избирателите да са направили неинформиран избор.

И Томислав Дончев е на мнение, че по-добре да няма правителство. Това заяви пред bTV финансовият министър в оставка Владислав Горанов в коментар дали в крайна сметка ще има редовно правителство, но каза, че е ясно, е „аз и Дончев тръгваме с премиера Борисов”. Финансовият министър в оставка добави, че Борисов нямало да настоява обезателно да има определени министри от ГЕРБ в евентуалното ново правителство. С мандат на Реформаторския блок няма да им редим министерствата, уточни Владислав Горанов.

Горанов поясни, че "от гледна точка на политическа целесъобразност" е добре сегашният парламент да си работи, но ако се говори за политики, е по-добре да няма. Според сочения от банкера Цветан Василев за човек на Делян Пеевски министър в момента в ГЕРБ са разделени 50/50 да има или да няма правителство с мандата на Реформаторите.

За мен не е добре лидер на някоя от партиите в Реформаторския блок да става премиер, коментира Горанов слуховете, че Божидар Лукарски може да стане министър-председател. Той говори и по вечната тема "Белене" - да има такъв проект, само ако е без държавни гаранции.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес