ДПС иска редакция на референдума, предлага 100% мажоритарен вот

14296
ДПС иска редакция на референдума, предлага 100% мажоритарен вот
Снимка: БГНЕС

ДПС ще предложи редакция на въпросите за референдума, като ще настоява българските граждани да бъдат попитани дали са съгласни всички 240 народни представители, а не само част от тях, да бъдат избирани мажоритарно.

Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Народът иска изцяло мажоритарен избор, каза Местан.

"Българските граждани искат мажоритарен вот - безспорно. Но не искат една трета от народните представители да се избират мажоритарно. Искат всички да се избират мажоритарно. Защо въпросът тогава се задава "съгласни ли сте част от депутатите да се избират мажоритарно". Това е лицемерно, демагогско", каза той.

Местан каза, че мажоритарният вот може би ще унищожи малките партии, ще наруши плурализма, но последното, което ги е водило, бил частно партийният интерес. По гласуването ще разберете кой е лицемер, увери той и добави: "Ще падат маските".

Ако парламентът не приеме да подкрепи тази редакция и ако лицемерите и демагозите с оголени лица гласуват против или подкрепят само част от депутатите да се избират мажоритарно, то ДПС има и друг инструмент - много е възможно да инициира подписка с над 500 000 граждани, които да поискат референдум за 100% мажоритарен избор, закани се Лютви Местан.

Тогава още веднъж ще се реализира максимата - внимавай какво си пожелаваш, за да не ти се случи, каза той.

"Ние казваме - не бъдете лицемерни, не бъдете демагози и задайте на народа въпроса, на който той иска да отговори. Предложението ще прояви абсурда, но ние не целим това. Ние целим народът да види истинските лица на своите избраници - дължим тази искреност", каза Лютви Местан.

Той призова журналистите да приемат, че тази добре премислена инициатива "съдира маските на демагозите и лицемерите". Кои са те ще се види на таблото при гласуването, сподели той. Референдумът може да се превърне в институционализирана форма на популизъм, каза още Местан и заяви, че според ДПС е илюзия тезата чрез промяна в избирателната система да се промени качеството на политическата система.

Във връзка с трите въпроса ДПС считат, че не може да се елементаризира, че ДПС е против допитването до народа. Той обаче не трябва да бъде питан по чисто експертни теми, защото рискът от грешка е много голям. Губи се субектът на отговорността, защото народът не греши, предупреди Местан.

Позицията на ДПС според него е "най-доблестна и искрена". Десните извън ГЕРБ са против задължителния вот, защото той не работи за тях, но нямат доблестта да си го признаят, каза Местан. Според него десните са против и мажоритарния вот, защото той е насочен срещу политическия плурализъм. Това също те нямат доблестта да го кажат, за разлика от ДПС, които ясно казват позицията си.

Първан Симеонов: Едва ли изборният референдум ще е валиден

Ще гласуват ли 3,5 млн. българи на референдума за промяна на изборните правила? Според Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл&rdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика