ДПС подкрепи извънредното положение, но с условие

2094
ДПС подкрепи извънредното положение, но с условие
Снимка: БГНЕС

Подкрепяме предложението за извънредно положение, но в условията му е недопустимо противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна във връзка с предложението за извънредното положение.

БСП: Първоначално ГЕРБ предложи безсрочно извънредно положение

Първоначалното предложение но ГЕРБ беше за безсрочно извънредно положение, но ние поискахме то да бъде един месец. С това гарантираме, ...

"Ние от ДПС ще подкрепим решението за въвеждане на извънредно положение. Когато става въпрос за защита живота и здравето на хората, от първостепенно значение е да се предприемат и въведат всички мерки за запазване здравето и живота на всеки един човек.

Това изисква не само приемане на решението, но и конкретни планове за действие, които да се изпълняват при гарантиране на конституционните права и свободи", каза още Карадайъ.

Той посочи, че ДПС ще подкрепи мерките срещу коронавируса. "Предложението на правителството е навременно и правилно. Конституционно е правомощията на Народното събрание да обяви извънредно положение въз основа на предложенията на МС.

На извънредното заседание на Председателския съвет и тук в зала чухме от ген. Мутафчийски и от министър-председателя информация за фактическата обстановка, както и необходимите мерки, включително и гаранции за спазването на констицуионните права на гражданите.

Един месец извънредно положение предлага правителството

Един месец извънредно положение ни е нужно главно заради недисциплинирани хора, заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибун...

Трябва да е ясно, че въвеждането на извънредно положение и прилагане на извънредни мерки има гаранционен характер. Легитимната Конституционна цел на въвеждането на такъв извънреден режим на функциониране на конституционната система е да защити и съхрани конституционния ред.

Сега се обръщам към всички български граждани: трябва ясно да се подчертая, че приемане на решение за обявяване на извънредно положение означава, че и Народното събрание означава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия по отношение на правителството без да се допуска делегирано законодателство от страна на изпълнителната власт- Недопустимо е противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите в условията на извънредно положение", уточни още Карадайъ, цитиран от Фокус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика