Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС счита за лош знак отсъствието на селското стопанство от мерките на кабинета

18 май 2022, 12:19 часа • 1539 прочитания

ДПС счита за лош знак отсъствието на селското стопанство от мерките на кабинета. Така от Йордан Цонев от ДПС коментира антиинфлационните мерки на правителството.  "Първо са закъснели, второ нямат фокус, т.е. не са достатъчно ясно таргетирани с достатъчно ясни цели, които да отговарят на ситуацията", каза Цонев. 

Според него се вижда, че по-голямата част от мерките са насочени към потреблението и компенсиране на инфлационните ефекти. "Най-лошо впечатление в тези мерки прави отсъствието на селското стопанство като фокус, който трябва да бъде най-ясно застъпен. Вчера шефът на Централната банка на Великобритания, тези хора се изказват веднъж на 10 години, казва, че светът е изправен пред много реална продоволствена криза. Днес това се потвърждава и от водещи фигури в света. В условията на продоволствена криза ние не подкрепяме нашето селско стопанство", каза още Цонев. 

Депутатът от ДПС обърна внимание, че всички страни са се предвидили  огромни пакети за селско стопанство.  Цонев даде пример с Испания, която е отпуснала 16 млрд. пакет за селското стопанство. "Испания, която има втори или трети най-голям дълг в Европа взема нови заеми, с дефицит се финансират тези неща, за да може да си спаси цели браншове. В България ние проведохме от ДПС среща с всички браншови организации в селското стопанство. Разбира се, и с работодателските. Ние имаме готов пакет от мерки, чакаме само да се отвори бюджетната процедура", обяви Цонев. 

Според него правителството няма желание да води диалог с партии, като от същото са се оплакали животновъди и растениевъди. 

Цонев подчерта, че управляващите са подписали законопроекта на ДПС за облагането на свръхпечалбите. 

Започва ли правителството предизборна кампания с антиинфлационните мерки? Четете ТУК.

С колко % скочи годишната инфлация за април? Четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес